magyar-hegymaszo-oktatok-2

Lavinatanfolyam


 Lavinatanfolyam

 
A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására,

hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár.
 
Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.

Ideje:   2019. február 09. – 11-ig (3 nap, 2 éjszaka)

A jelentkezés és a teljes tanfolyamdíj befizetésének határideje: 2019. január 16. szerda.


A tanfolyam díja:Előleg:

Teljes ár: 19.000,- Ft. és 90,- € 19.000,- Ft.
MAHOE tagoknak: 15.000,- Ft. és 90,- € 15.000,- Ft.

Az Eurót a helyszínen kell fizetni! Biztosítást mindenkinek kötnie kell. Biztosításként az OEAV tagság vagy más, mentési biztosítást nyújtó tagság is elfogadható, de ezek mellé az európai TAJ kártya is szükséges.

A tanfolyam vezetője: Kerékgyártó Krisztina

Találkozás: 2019. február 09-én délben a helyszínen.

A tanfolyam megbeszélése: 2019. február 06-án, szerdán 1900 órakor a MAHOE klubhelyiségében. Cím: Bp. XIII. Váci út 19. (a Boulder klub fölött). Itt beszéljük meg az utazást és a felszerelést. Feltétlen megjelenést kérünk.

 A tanfolyam díja tartalmazza a szállás, az oktatás, és a szervezés költségét.

Nem tartalmazza az utazás, az étkezés, a parkolás és a biztosítás költségét. Biztosításról és étkezésről mindenkinek magának kell gondoskodnia. 

Utazás: Egyénileg telekocsi rendszerben. A jelentkezési lapon kérjük jelezni, hogy ki tud gépkocsit hozni és mi a rendszáma.

Étkezés: Vacsorázni a ház éttermében lehet étlap szerint. Reggelizni lehet a szobában is, de az étteremben is 6,- €-ért. Félpanzió is rendelhető 15,- €-ért.

 Szükséges felszerelés: téli mászó ruházat, 2 db sapka, 2 pár kesztyű (bőr nem jó), szélvédő ruházat, téli bakancs (hágóvasat rá lehessen szerelni!), hágóvas, jégcsákány, lavina jeladó, hólapát, lavinaszonda, hószemüveg, fényvédő krém, mentőfólia, elsősegélycsomag, fejlámpa, kulacs vagy inkább termosz.

A hiányzó felszerelési tárgyak, ruházat kivételével kölcsönözhetők. Ezeket a tábor megkezdése előtt fel kell vételezni az Egyesülettől. Lavina jeladó mindenkinek kell, de szükség esetén ezt tudjuk kölcsönözni. Bérleti díjat egyesületi tagoknak csak a lavina jeladóra kell fizetni.

Az előleget kérjük a jelentkezéssel egy időben befizetni, lehetőleg személyesen az Egyesület klubjában szerda esténként 1930 – 2100 óra között. Cím: Bp. XIII. Váci út 19. (a Boulder klub fölötti büfében), vagy átutalással az Egyesület számlájára: CIB CIB 10700347-68780946-51100005. A közlemény rovatba kérjük az összeg rendeltetését feltüntetni. Pénzbefizetés nélkül a jelentkezést nem tudjuk figyelembe venni. Túljelentkezés esetén a jelentkezési sorrend számít.

Jelentkezési lap letölthető itt:  Jelentkezési lap 

Érdeklődni lehet e-mail-ben: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , illetve telefonon: 1-378-26-95. Személyesen csak a  MAHOE klubhelyiségében: Váci út 19. (a Boulder klub fölötti büfében), szerdai napokon 1930 órától 2100 óráig.

 

Részletes ismertető a hó és lavinaismereti tábor 2019-ről

Kinek ajánljuk?

Mindenkinek, akik szeretik a havas hegyeket és szeretnének biztonságosan túrázni ezekben. Szeretnék elkerülni a lavinabaleseteket. Azoknak, akik már rendelkeznek hegymászó ismeretekkel (végeztek alapfokú tanfolyamot), illetve akik még ilyen tanfolyamot nem végeztek (majd fognak!). Síelőknek, barlangászoknak, akik járnak a havas hegyekben, bár nem hegymászók. Olyanokat is szeretettel várunk, akik már elvégezték a téli tanfolyamot és szeretnék ismereteiket felújítani, a lavina jeladó használatát gyakorolni.

A tanfolyam rövid ideje alatt csak a lavinával kapcsolatos tudnivalókat tudjuk megismertetni, illetve begyakoroltatni. A hegymászó ismeretek elsajátítására a téli tanfolyam szolgál.

A tanfolyam időpontja: 2019. február 09-február - 11 (3 nap, 2 éjszaka)

Helyszín:
Magas Tátra: Poprádi–tavi ház. Elhelyezés: 4-8 ágyas szobákban, közös fürdőhelyiségekkel

A tanfolyam vezetője:
Kerékgyártó Krisztina az MHSSZ szakoktatója.

Oktatói:
Az MHSSZ oktatói jogosítvánnyal, OKJ végzettséggel rendelkező edzői

Az oktatás kis csoportokban, max. 6 fő/csoport zajlik.

A tanfolyam tematikája, programja:

1.    nap: február 09. szombat

Délelőtt: kiutazás (saját autóval, telekocsi rendszerben)

Találkozó: 12 órakor a házban.

Délután: terepen tartott foglalkozás, ahol a következő témakörök kerülnek megbeszélésre:

-          Hó és jégtípusok

-          Útkeresés, útválasztás télen

-          Lépés és nyomtaposás fel és lemenetben, bakancsban és hágóvasban

  Este: elméleti előadás: bevezetés a lavina jeladó használatába 

2.    nap: február 10. vasárnap

Délelőtt: lavina jeladó használat gyakorlása

Délután: terepen tartott foglalkozás:

- Jégcsákány használata fel menetben, meredek terepen

- Hó profil készítése

- Eltemetés, lavinaszonda használata, lavinapróbák

Este: elméleti előadás: lavinával kapcsolatos alapismeretek

3.    nap: február 11. hétfő

Délelőtt (8-tól- 14-ig): túra az Omladék-völgybe, a hó és időjárási viszonyoknak megfelelően, ideális esetben a Vaskapu-nyeregig

Terepen tartott foglalkozás:

                        - Útválasztás gyakorlása

- Hóbarlang építése

Délután: elméleti előadás: tervezés és döntések a hegyekben

Tanfolyamzárás és hazaindulás: 17 órakor

Mi az, ami nem lesz a lavinatanfolyamon:

A felszerelések részletes ismertetése, kötél és biztosítási technikák, kicsúszások megfogása hágóvasban és a nélkül, jégmászás alapjai. Aki ezekre az ismeretekre is szert szeretne tenni, annak a Téli Alpesi Tanfolyamot ajánljuk!

Szükséges felszerelés:

1.      Téli hegymászó bakancs. Ez a legfontosabb a túra sikeréhez. Olyan bakancs szükséges, melynek talpa nem csúszik normál hóviszonyok között, illetve fel lehet rá szerelni jobb esetben az automata, de legalább a kötözős hágóvasat. Fontos, hogy ne legyen kicsi, mert a túl szoros cipő fagyási sérüléseket okozhat. Érdemes a túra előtt hazai viszonyok közt kipróbálni. Ha bizonytalan vagy a cipőben, hozd le a klubba és kérdezz!

2.      Téli ruházat: A mínusz 15-re éppúgy készülhetünk, mint a fagypont körüli esős időre. Tehát réteges öltözködés ajánlott. („Nincs rossz idő, csak rosszul öltözött hegymászó”). Fontos a jó sapka és a minőségi kesztyű. Ebből érdemes egy tartalék párat magaddal hozni.

3.      Hátizsák: természetesen a túrára hátizsákot viszünk magunkkal

a.  : Az egy napos túrára: Enni és innivaló (termoszban meleg tea), fejlámpa, tartalék kesztyű, hágóvas, jégcsákány, pótruházat. Ez belefér egy kisebb, de kényelmes zsákba. Nem vált be az a rendszer, hogy ketten egy kis zsákot hoznak, és felváltva cipelik!!!

b. : Kell egy nagyobb zsák is, amiben felviszed a házba a felszerelésed.

4.Túracsákány és hágóvas.

Étkezés:

A házban étterem működik, ahol finom, meleg vacsorát tudunk rendelni. Érdemes élni a lehetősséggel. Reggelizni lehet a szobában is, de az étteremben is 6,- €-ért. Félpanzió is rendelhető 15,- €-ért. Saját gázfőzőt nem lehet használni, de van melegítőkonyha is. A napközbeni étkezéshez otthonról hozz olyan finomságokat, amit túrázáskor szeretsz enni, amivel energiát tudsz biztosítani magadnak.

Pihenés:
A szobákban rendes fűtés van, tiszta ágyneműt adnak. Ha esetleg félsz ettől, akkor egy vékony hálózsákot esetleg hozhatsz.

A tanfolyamhoz szükséges kondíció:

A terepen tartott foglalkozások túra során valósulnak meg, ahol esetenként 4-5 óra gyaloglás 500-800 m szintkülönbség leküzdése történik. Ez közepesen gyenge túrának minősíthető, ahol nem haladunk túl gyors tempóban, de teljesítéséhez egy átlagos erőnlét és mozgáskoordináció szükséges.

Megbeszélés:
február 6-án, a klubnapon este 7-kor megbeszélést tartunk, de kérdéseidet felteheted bármely szerdai klubnapunkon személyesen, vagy az Egyesület e-mail címén: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy telefonon a 378-26-95 telefonszám felhívásával.

(Bátran kérdezz nincs rossz vagy „buta” kérdés)

Szeretettel várunk!

Kerékgyártó Krisztina

 

Hogyan lehet minket megtalálni személyesen?

A Váci út 19. (MOUNTEX ház) udvar felőli oldalán, a Bulder klub bejáratán kell bejönni. Itt egy beengedő rendszer van. A "BULDER" feliratú gomb megnyomásával bejutsz a lépcsőházba.
Ha a klubba jössz jelentkezni, az első emeleten a pult előtt elhaladva a galérián lévő büfébe kell jönni. Ott mindíg megtalálsz bennünket szerda esténként 19:30-21:00 óra között.

Tanfolyamdíj-visszatartási táblázat lemondás esetén

A tanfolyam kezdete előtt 30 napig

1000 Ft

A tanfolyam kezdete előtt 29-15 napig

a díj 40%-a

A tanfolyam kezdete előtt 14-06 napig

a díj 50%-a

A tanfolyam kezdte előtt 05-03 napig

a díj 75 %-a

A tanfolyam kezdte előtt 02-0 napig

a díj 100 %-a

Number of Comments:

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinatanfolyam

Lavinatanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2019. február 9. – 11-ig (2...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó...

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfo…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár via ferrata-ról, magashegyi...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is