magyar-hegymaszo-oktatok-2

Hegymászóképzésről

Szeretnél megtanulni hegyet mászni, de nem tudod, hová forduljál? Ki oktat megfelelő színvonalon, és milyen az oktatási rendszer? Hol vagyok a legnagyobb biztonságban? Hová forduljak, ha csak éppen a magashegyi túrák veszélyeit szeretném megismerni, vagy ha nagyra törő terveim vannak?
 
Ezekre a kérdésekre szeretnénk választ adni az alábbiakban.

 

Hova érdemes jelentkezni?

Vigyázz, mert Magyarországon hegymászó tanfolyamot bárki csinálhat, de garantált színvonalú tanfolyamot csak azok indítanak, akik a Szövetség Oktatói Kollégiuma által elfogadott feltételekkel teszik ezt. Ezek a feltételek a következők:
  • Az Oktatói Kollégium (MHOK) által elfogadott tematika
  • Aki téged oktat, hegymászó-oktatói szakmával (OKJ-s bizonyítvány) rendelkezik
  • A tanfolyam végén MHOK-s vizsgabiztosok előtt lehet vizsgát tenni
Ezeknek a feltételeknek a MAHOE maradéktalanul megfelel, tehát itt jó helyen jársz!

 

Hogyan épül fel az oktatási rendszer?
 
A hegymászó-oktatási rendszer Magyarországon 6 szintű képzésből áll:
  1. Alapfokú sziklamászó tanfolyam mindennek az alapja. Itt lehet megismerni a biztosítási rendszer kiépítését és használatát, valamint a hegyekkel és a hegyi veszélyekkel kapcsolatos alapismereteket.

  2. Nyári alpesi hegymászó tanfolyamokon az alapfokú tanfolyamon tanultakat lehet továbbfejleszteni nyári magashegyi körülmények között, több kötélhosszas utakon. Fejleszteni lehet a tájékozódási és térképolvasási ismereteket.

  3. Téli alpesi hegymászó tanfolyamon lehet megismerni a havas körülményeket. Jégcsákány-, hágóvashasználatot, a gleccserjárás szabályait. Itt lehet megtanulni a lavinaveszély elkerülését és a lavinából, gleccserhasadékból történő mentést.

E három tanfolyam elvégzése után kap „vizsgázott hegymászó” minősítést a tanuló. A magashegyi tanfolyamok sorrendje tetszés szerint választható, de az alapfokú tanfolyammal kell kezdeni. (A téli alpesi tanfolyam esetén külön elbírálással lehetőség van a sorrend megváltoztatására, de utólag akkor is pótolni kell az alapfokú tanfolyamot.)

Aki további ambíciókkal rendelkezik, és oktatóvá szeretne válni, egyéb feltételek megléte esetén folyathatja a képzést:
  1. Hegymászó-sportoktatói képzés OKJ 33 8962 01

  2. Hegymászó-sportedzői képzés OKJ 52 8962 01

  3. Oktatói továbbképzés

Ez utóbbi három szinthez már sok éves aktív hegymászó múlt szükséges.

Oktatóink tudása, felkészültsége lehetővé teszi, hogy nálunk mind a hat, fent felsorolt szinten képzésben részesülhess. 

 

Mi haszna van egy hegymászó tanfolyamnak? Miért kell elvégezni?

 
Sokan jönnek hozzánk úgy, hogy ők már mindent tudnak, de a papír miatt szeretnék elvégezni a hegymászó tanfolyamot. Vannak, akik azt kérdezik, hogy „én már extrém nehéz utakat mászom, mi újat tudok itt tanulni?” Aztán a tanfolyam végén minden esetben bevallják, hogy nem gondolták volna, mennyi mindent nem tudtak még. A mászótudást viszonylag könnyű elsajátítani a barátoktól a mászóiskolákban felső biztosítással, de nem erről szól egy tanfolyam. Mi önálló hegymászókat képzünk.
 
Ezek a tanfolyamok lényegében biztonságtechnikai tanfolyamok. Itt nem elsősorban a mászótudás fejlesztése a fontos (bár ezt is oktatjuk), hanem a biztosítási lánc kiépítése, a hegyi veszélyek megismerése, a tájékozódás, az időjárás ismerete, a lavinaveszély felmérése. Baj esetén a segíteni tudás. Aki már birtokában van ezeknek az ismereteknek, az már bátran elmehet önállóan mászni, a saját képességeinek megfelelő szinten. Alapelvünk, hogy az a hegymászó, aki felviszi a kötelet. Ezért tanulóink már az első időszaktól kezdődően tudásuknak megfelelő szinten előre másznak. (Nem jojóznak felső biztosítással.) Így érjük el, hogy önálló mászók lesznek a tanfolyam végére.

 

Minek tanulni? Befizetem és elvisznek.
 
Mint egy koloncot? :) Nem jobb és biztonságosabb úgy menni a hegyek közé, hogy tudom, mit kell csinálni? Nem mások tudására vagy tévedéseire vagyok ráutalva. Esetleg nem is kell rengeteg pénzt befizetnem, mert képes vagyok önállóan megszervezni egy hegyi túrát.
 
Röviden: egy hegymászó tanfolyam abban segít, hogy nagyobb biztonsággal járjuk a hegyeket, és nagyobb esélyünk legyen a balesetmentes túrázásra.

 

Én nem szeretnék sziklamászó lenni, csak magashegyi túrázó, miért kell az alapfokú tanfolyamot elvégezni?
 
Mert a biztosítástechnikát itt lehet jól elsajátítani, nem a hóviharban. Magashegyi túrán vagy gleccserjárás közben is használunk kötelet. Ehhez elengedhetetlen a csomók és a biztosítási módok ismerete. Ha valakinek már van némi alapismerete a biztosítástechnikában, akkor lehetőség van egyéni elbírálás alapján a tanfolyamok sorrendjének felcserélésére. De ez mindig egyéni elbírálás alapján történik, és nem mentesít az alapfokú tanfolyam utólagos pótlásától.

 

Én nem tudok nehéz utakat mászni. El tudom végezni a tanfolyamot?
 
Először senki se tud nehéz utakat mászni. Ezért a tanfolyamon nem szempont a mászótudás. A biztosítási rendszert kell érteni és alkalmazni. Ez a legfontosabb. Ettől függetlenül a fejlesztés eredményeként hatalmas változás szokott bekövetkezni a tanfolyam végére a mászótudásban is.

 

Mi lesz a tanfolyam elvégzése után? Kapok valahonnan támogatást akkor is?
 
Ha beiratkozol nálunk egy alapfokú tanfolyamra, abban az évben tagja leszel az Egyesületünknek is. Ez sok előnnyel jár. Többek között azzal is, hogy megmarad a kapcsolat az oktatóiddal, akik továbbra is segítenek első szárnypróbálgatásaidban. Tagja leszel egy nagyszerű közösségnek, ahol bekapcsolódhatsz a közös túrákba. Tapasztaltabb mászók mellett biztonságosan hódolhatsz a szenvedélyednek.
Number of Comments:

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
Elõzõ Következõ
Lavinatanfolyam

Lavinatanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2019. február 9. – 11-ig (2...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó...

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfo…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár via ferrata-ról, magashegyi...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is