Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tanfolyam

A tanfolyam bemutatása

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár viaferrata-ról, magashegyi túrázásról, sziklamászásról vagy bármilyen más formájáról a hegymászásnak.

Először Budapest környéki mászóiskolákban később, ha jól megy, akár ausztriai, több kötélhosszas utakon ismerkedhetsz a hegymászás alapjaival.

A gyakorlati foglalkozások hétvégenként vannak, amiket szerda esténként 18-20:30 óráig elméleti előadások egészítenek ki. Ezért ez a tanfolyam elsősorban budapesti és környékbeli érdeklődőknek ajánlott. Megfelelő létszámú érdeklődő esetén, lehetőség van a hétköznapi gyakorlati oktatásra is. Idén az elméleti előadások szombati napon kezdődnek. Ezen a napon több előadást tartunk egymás után.

Egy oktatóra 4-6 tanuló jut. Ezek a kis oktatói csoportok önállóan mozognak. Ha egy csoport jobban halad a tanulásban, lehetőség van komolyabb mászóhelyek meglátogatására is. A tanfolyam ideje alatt, vizsgával együtt 9 gyakorlati és 7 elméleti foglalkozás lesz. A hétvégi napok száma ennél kicsit több, ezért vannak tartaléknapok is, rossz idő vagy más elfoglaltság esetére. A több napos hétvégéken (húsvét, május 1.) nem szoktunk oktatni, de az időpontokat lehet egyeztetni az oktatókkal. Arra készüljetek, hogy ha az időjárás nem szól bele, a tanfolyam első három hétvégéjén mind a két hétvégi napon lesznek foglalkozások. Azt szeretnénk kérni, hogy az első három hétvégén ne hiányozzatok, mert az ekkor elhangzó ismereteket utólag nehéz pótolni. A gyakorlati foglalkozások reggel 8-9-től délután 4-5-ig tartanak. 

A gyakorlati foglalkozások lehetséges menetrendje:
március 20. első és második elméleti foglakozás 9-14 óráig, felszerelés kiosztása
március 21. első gyakorlati foglalkozás
március 24. elméleti foglalkozás
március 27-28. gyakorlati foglalkozás
március 31. elméleti foglalkozás
április 3-5. húsvét, nem lesz foglakozás (tartalék idő)
április 7. elméleti foglalkozás
április 10-11. gyakorlati foglalkozás, sátrazós hétvége a Gerecsében, minden csoportnak
április 14. elméleti foglalkozás
április 17-18. gyakorlati foglalkozás
április 21. elméleti vizsga
április 24. gyakorlati foglalkozás
április 25. gyakorlati vizsga
 
Figyelem! Ez csak egy lehetséges menetrend. A tényleges programot a csoportok alakítják ki, az oktatójuk irányításával és az időjárás függvényében.

A tanfolyam anyaga:

  • Biztosítási rendszer kiépítése
   • Standépítés
   • Biztosítás
   • Köztesek elhelyezése
  • Csomók, bekötések
  • Ereszkedés
  • Mászástechnika
  • Mászás fizikája
  • Önmentés alapjai
  • Hegyi veszélyek
  • Időjárás
  • Elsősegélynyújtás
  • Hegymászó történelem

 

Út Bajótra

Ez a tanfolyam a Hegymászó Szövetség Oktatói Kollégiuma által elfogadott oktatási rendszer első állomása. A végén szövetségi vizsgabiztosok előtt lehet vizsgát tenni. Ezután nyílik lehetőséged a magashegyi előkészítő, valamint téli és nyári magashegyi tanfolyamok elvégzésére. Ha mindezeken túl vagy, olyan hegymászó lehet belőled, aki nem szorul mások segítségére a túrái lebonyolításában.

A vizsgára bocsátás feltételei:

  • Sikeres elméleti vizsga
  • Legalább 6 teljesített mászónap
  • Legalább 10 előre mászott út III-as nehézségben
  • Az oktatód ajánlása
  • Befizetett szövetségi tagdíj és vizsgadíj

Helyszín, felszerelés

A tanfolyam gyakorlati foglakozásait Budapest környéki mászóiskolákban tartjuk. Később, ha jól megy, akár ausztriai, több kötélhosszas utakon ismerkedhetsz a hegymászás alapjaival.

Az elméleti előadások a MAHOE klubhelységében lesznek szerda esténként, vizsgával együtt összesen 7 alkalommal. (Első alkalommal szombaton.)

Szükséges felszerelés:

  • Mászócipő (Erősen ajánlott a kényelmes méretű mászócipő. Ne higgyétek el a boltban, hogy több számmal kisebbnek kell lennie.)
  • hegymászósisak (biciklis, motoros sisak nem jó)
  • Beülő heveder
  • Kötél (két főre 1 db)
  • Karabinerek
   • 1 db HMS karabiner
   • 4 db normál karabiner
   • 4 db csavaros karabiner
  • 4 garn. expressz
  • Éksor (két főre 1 garn.)
  • Kötélgyűrűk
  • Hevederek
  • Ereszkedő, biztosító eszköz 

Saját felszerelés hiányában (cipő kivételével) ezeket kölcsönözni lehet. Kérjük az igényeket a jelentkezési lapon jelezni!

Ha nem ismered a fenti felszereléseket, jobban jársz, ha fölösleges vásárlás helyett először inkább bérled. A tanfolyam végére tudni fogod, hogy pontosan mire van szükséged.

Teljes felszerelés kölcsönzési díja a tanfolyam idejére: 15.000,-Ft (lehetőség van egyes tárgyak kölcsönzésére is.)

A fenti felszerelések szállításához szükség van egy 35-40 l-es hátizsákra is. (Reklámszatyor nem alkalmas.)

Igen érdekel, szeretnék jelentkezni! Árak, időpontok

A tanfolyamra a Jelentkezési lap kitöltésével és legalább az előleg befizetésével tudsz jelentkezni.

Ezt lehetőleg személyesen tedd meg az Egyesület klubjában szerda esténként 19:30-21:00 óra között (Váci út 19. a Boulder klub fölötti büfében).

Lehetőség van a jelentkezési lapot postán vagy e-mailben elküldeni, illetve a tanfolyam díját átutalni is:

Postacím: MAHOE 1098 Budapest, Börzsöny u. 10. II/10. 

E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Számlaszám: 10700347 - 68780946-51100005

Átutaláskor a megjegyzés mezőben kérjük feltüntetni az összeg rendeltetését! Pénz befizetése nélkül a jelentkezést nem tudjuk figyelembe venni. Túljelentkezés esetén a jelentkezések sorrendje számít.

A tanfolyam vezetője:

Győri Attila

A tanfolyam időpontja:

2021. április 10. - május 9.
Vizsgával együtt 9 egész napos gyakorlati foglakozás hétvégéken és 7 elméleti foglalkozás szerda esténként 18:00-20:30-ig. (Első két elmélet szombaton lesz a klubban.)

Első találkozás: 2021. április 10-én 9:00-kor a klubban (Váci út 19. MOUNTEX ház, Bulder klub, a legfelső emeleti előadóterem.)
Első gyakorlati foglalkozás: 2021. április 11-én lesz. 

Jelentkezési és a teljes tanfolyamdíj befizetési határidő:

2021. április 07. 21:00, vagy a helyek betöltéséig.

A tanfolyam díja:

Teljes költség Előleg
2021. január 31-ig 77.000,- Ft. -
2021. január 31. után 81.000,- Ft. 40.000,- Ft

A tanfolyam díja tartalmazza az oktatási, szervezési költségeket és a MAHOE tagdíjat a 2021-es évre.

A tanfolyam díja nem tartalmazza a vizsgadíjat (4000 Ft), az MHSSZ szövetségi tagdíjat (3000 Ft), a mászóiskolákba történő utazás költségét, a felszerelés bérleti díját és biztosítás díját.

Balesetbiztosítást nem kötünk, de nem is követelmény. Ennek tudomásulvételéről mindenkinek nyilatkoznia kell.

Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy a tanfolyam első három gyakorlati oktatási hétvégéjén mindenképpen jelenjenek meg. Az anyag nagy része ekkor kerül leadásra, a későbbiekben a megtanult anyag mélyítése folyik. A tanfolyam elején a gyakorlatokról való hiányzás nehezen pótolható a vizsgáig.

A tanfolyam első három hétvégéjén szombat-vasárnapos elfoglaltságra kell számítani.

 

Hogyan lehet minket megtalálni személyesen?

A Váci út 19. (MOUNTEX ház) udvar felőli oldalán, a Bulder klub bejáratán kell bejönni. Itt egy beengedő rendszer van. A "BULDER" feliratú gomb megnyomásával bejutsz a lépcsőházba.

Ha a klubba jössz jelentkezni, az első emeleten a pult előtt elhaladva a galérián lévő büfébe kell jönni. Ott mindig megtalálsz bennünket szerda esténként 19:30-21:00 óra között. (Csak szerda esténként!)

Ha az elméleti előadásra jössz a tanfolyam kezdetén, akkor a lépcsőházban a legfelső emeleti előadóterembe kell menni. Itt találkozunk szerda este 17:30 órakor.

 

Tanfolyamdíj-visszatartási táblázat lemondás esetén

A tanfolyam kezdete előtt 30 napig

1000 Ft

A tanfolyam kezdete előtt 29-15 napig

a díj 40%-a

A tanfolyam kezdete előtt 14-06 napig

a díj 50%-a

A tanfolyam kezdte előtt 05-03 napig

a díj 75 %-a

A tanfolyam kezdte előtt 02-0 napig

a díj 100 %-a

 

 

Number of Comments:

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
Elõzõ Következõ
Lavinaismereti tanfolyam

Lavinaismereti tanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2021. március 13 – március 15-ig...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó gleccseren...

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tan…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár viaferrata-ról, magashegyi túrázásról,...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is