magyar-hegymaszo-oktatok-2

Történet

Magyarországon a 70-es években kezdődött a szervezett hegymászóoktatás. Akkoriban a Hegymászó Szövetség elődje, a Magyar Hegymászó Klub (MHK) fogta össze ezt a tevékenységet. Itt alakult ki az a nagy tapasztalattal rendelkező aktív mag, akik később egyesületünk gerincét alkották.

A 80-as években egyre szorosabbra szerveződött oktatói gárdánk. Az évtized végére felmerült az igény, hogy növekvő szakmai tudásunkat jobban kibontakoztassuk. Az anyaegyesület (MHK) keretei erre már nem voltak elegendőek. Így az 1990-es kevély-nyergi nyári táborban megszületett az elhatározás, és november 1-én megalakítottuk a Magyar Hegymászó Oktatók Egyesületét (MAHOE).

Induló létszámunk 12 fő volt, mindannyian hegymászó oktatók. Első elnökünk Kiszely György (Matyi) volt. Kezdetben oktatói érdekszövetségként működtünk. Egyedüli célunk a hegymászóoktatás színvonalának növelése volt, és nem törekedtünk rá, hogy növeljük  a taglétszámunkat. 


Oktakoi csoportkep 90

Oktatói csoportkép a 90-es évek elejéről a Kevély-nyeregben

 

Nagy lelkesedéssel kezdtünk hozzá az egységes oktatási tematika kialakításához. Ez olyan jól sikerült, hogy a szükséges technikai korszerűsítéseket leszámítva mind a mai napig ezeken az alapokon nyugszik hazánkban a hegymászóoktatás.

Oktatóink jóvoltából az évek során három tankönyvet adtunk ki, 1992-ben, 1996-ban és 1997-ben. Mindegyik saját szellemi termék, nem külföldi művek fordításai. Ezzel a teljesítménnyel egyedülállóak vagyunk Magyarországon.

Az idő igazolt bennünket. Egyesületünk hamarosan a magyar hegymászóoktatás meghatározója lett. Induláskor még csak három tanfolyamunk volt évente. Ez a szám rövid idő alatt felfutott 10-12-re. A résztvevő hegymászó és ipari alpinista tanulók száma 200-300 fő körüli volt. 

A nagy siker láttán hamarosan be kellett látnunk, hogy az egyesület addigi szigorú létszámkorlátozása nem tartható. A tanfolyamok után a legtöbb tanulónk tanácstalanná vált, mert nem volt egyesülete, ahol tapasztalt mászók segítségével élhetett volna szenvedélyének. Elhatároztuk hát, hogy kiterjesztjük a tagság lehetőségét volt tanulóinkra is. Ezzel utat nyitottunk a taglétszám lendületes gyarapodásához. Hamarosan az ország egyik legnagyobb létszámú egyesületévé váltunk.

  

Bekötés mellbekötőbe és beülőbe 1979

Bekötés mellbekötőbe és beülőbe. Oktató kép 1979-ből

 

Persze nem lehettünk volna szakmailag hitelesek, ha nem fordítottunk volna gondot a szakmai önképzésre is. Az első komoly megmérettetésünk akkor volt, amikor 1989-ben néhányan részt vettünk a Szlovák Hegymászó Szövetség által szervezett oktatóképző tanfolyamon. A tanfolyam hamarosan átalakult eszmecserévé, ugyanis hamar kiderült, hogy cseppet sem vagyunk kevésbé képzettek, mint oktatóink. Ez a szakmai siker nem vakított el bennünket. Tagjaink időről időre kijutottak nyugati továbbképzésekre is Franciaországba, Ausztriába és Svájcba. Az itt szerzett tudást a Bajóton rendszeresen megrendezett szakmai továbbképző napokon adtuk át egymásnak és az érdeklődőknek.

2003-tól lehetőség nyílt arra, hogy a TF keretén belül induló OKJ-s hegymászóedzői és -oktatói képzésbe bekapcsolódjunk. Oktatóink benne voltak a tematikát kialakító első csoportban. Azóta pedig többen vizsgabiztosi és szakoktatói szinten tevékenykednek a Szövetség Oktatói Kollégiumában. Ma már minden oktatónknak államilag elismert szakmája a hegymászóoktatás.

Oktatói érdemeink mellett hegymászó múltunk miatt sem kell szégyenkeznünk. Társaink megfordultak már az Alpoktól a Himalájáig, Alaszkától Kenyáig mindenhol a világban. Nevünkhöz fűződik az első magyar Himalája-expedíció megszervezése is. Azóta több társunk vett részt sikeres magashegyi expedícióban. Többek között Vörös Lászlónak (Cinó) több 8000 m fölötti mászása van. Ugyanúgy, mint régi kedves oktatótársunknak, Várkonyi Lászlónak (Konyi) is, aki a Mount Everest mászása közben veszítette életét.

Az oktatás mellett egyéb közösségi tevékenységekben is aktív múltunk van. 

Megalakulásunkkal egy időben átvettük az Aggtelek Kupa hegymászó verseny szervezését a Meteortól, és 1998-ig, a 25. jubileumi versenyig mi szerveztük azt.

A mászóiskolák karbantartásából is kivettük a részünket. Mi végeztük a dédesi mászóiskola karbantartását 2002-ig. Ezután Várkonyi László irányításával Oszolyon dolgoztunk sokat a mászóhely biztonságosabbá tételén. 

Egyesületünk tagja, Kosztin Arnold, 1994 óta majdhogynem egyedül építette ki hazánk egyik legnagyobb és legsokoldalúbban használható mászóiskoláját, a bajóti Öreg-követ. Itt azóta is rendszeresen végzünk karbantartást, és Arnold jóvoltából még mindig tudnak új utak születni.


 
Kötélvégre bekötözködés 1979                               Lemászás kötéllel 1979

 Kötélvégre bekötözködés. Oktatókép 1979-ből                 Lemászás kötéllel. Oktatókép1979-ből

 

Megalakulásunk óta több elnöke volt az Egyesületnek:

Első elnökünk 1990-től Kiszely György (Matyi) volt. Ő indította útjára az Egyesületet. Az Ő irányítása alatt alakult ki az arculatunk. Alapelveink, az egyre emelkedő szakmai színvonal mellett a szolidaritás és a hegymászóhagyományok őrzése azóta is irányt mutatnak nekünk.

Második elnökünk 1997-től Koch Gábor volt. Ő volt az az ember, aki hihetetlen lelkesedéssel és munkabírással emelt fel bennünket a legnagyobbak közé. Az ő elnöksége idején alakítottunk ki szoros együttműködést az Osztrák Alpin Klubbal (OeAV) is.

Következő elnökünk 2001-től Sturcz Antal volt, aki abban segített minket, hogy áthidaljuk pillanatnyi vezetői nehézségeinket.

2002-től Sziklay Tibor vette át az elnöki feladatokat. Az ő vezetése idején nyugodt, kiegyensúlyozott fejlődést mutatott az Egyesület. A továbbképzések hatására oktatói gárdánk professzionális szintre emelkedett. Emellett hegymászótársaink is egyre nehezebb mászásokat teljesítettek, közösségünk egyre szorosabb lett.

Jelenleg, 2011 óta Szlankó Zoltán kezében van az irányítás. Tőle várjuk, hogy nagy elődeit is túlszárnyalva vezesse sikerre a magyar hegymászóoktatás zászlóshajóját.

 

1974. Oszoly, Órafal. Mellbekötő, keresztbiztosítás vállról, bakancs.

Te bevállalnád manapság?

 

A MAHOE kiemelkedő magashegyi eredményei 1990-2012


 
1990 Tiensan, Han Tengri, 6995 m Várkonyi László
Cho Oyu expedíció, 8201 m Csíkos József, Vörös László, Várkonyi László
1992 Afrika, Uganda Ruwenzori, 5106 m Csíkos József, Vörös László, Várkonyi László
Kenya, Point Lenana, 4905 m Csíkos József, Vörös László, Várkonyi László
1995 Pamír, Lenin csúcs, 7134 m Vörös László
1996 Himalája, Mt. Everest, 7800 m-ig Csíkos József, Vörös László, Várkonyi László
1999 Himalája, Satopanth, ősz, 6200 m-ig Bouquet Kálmán, Csíkos József, Szlankó Zoltán, Vörös László
Mt. Everest, ősz, tibeti normál út, 8600 m-ig Várkonyi László
2000 Himalája, Mt. Everest, ősz, ék-i gerinc, 8400 m-ig Várkonyi László
2001 Himalája, Mt. Everest, Kansung fal, 5800 m Várkonyi László
Himalája, Tirsuli, 5200 m. Csíkos József, Fehér László, Sturcz Antal, Lapu Béla, Vörös László
2002 Himalája, Mt. Everest, d-i csúcs, 8750 m. Várkonyi László (oxigén nélkül)
2003 Karakorum Gasherbrum II. 8035 m. Csíkos József, Vörös László, Várkonyi László (7950 m-ig)
2005 Kaukázus Ararát, 5165 m Gelencsér István, Lantos Ági, Seres Emőke,  Juhász Gyula
 Pamír, Lenin csúcs, 7134 m Bánffy Balázs, Rubint László, Szilágyi Lenke
2006 Kilimandzsáró, 5895 m Szilágyi Lenke
Karakorum, Tengerszem-Diran expedíció, 7266 m Csíkos József, Szlankó Zoltán, Veszprémi János, Vörös László
2007 Karakorum, Hidden peak, 8068 m, 7750m-ig Vörös László
Karakorum, Broad Peak, 8047 m. 7800m-ig Csíkos József, Vörös László
AHICO Everest expedíció, 8600 m-ig Várkonyi László
2008 Tiensan, Han-Tengri, 7010 m Baranyi Éva, Huszár Gyula, Jánosi Zoltán, Nyulász Gábor, Rotaru Ádám, Szilágyi Lenke,
PEPSI Max Everest expedíció, 8000 m-ig Várkonyi László
2010 Kaukázus  Elbrusz, 5633 m Bodnár Krisztián, Kurkó Izabella, Krajcsó Árpád, Molnár Péter
Pamír,  Korzsenyevszkaja, 7105 m Lesták Erzsébet, Nyulász Gábor, Szászfai Judit,  Vörös László
DREHER Everest expedíció, 7000 m-ig Várkonyi László
2011 Pamír Dusanbe,  6950 m Lesták Erzsébet, Nyulász Gábor, Szászfai Judit, Vörös László
2012 Kaukázus, Elbrusz keresztezés, 5633 m Nyulász Gábor, Szászfai Judi
Pamír,  Lenin csúcs, 7135m Sztellik Gergő, Bodnár Krisztián, (6148 m-ig), Kurkó Izabella (6148 m-ig), Molnár Péter (6148 m-ig), Kiss Emőke (6000 m-ig)

 

Összeállította: Vörös László
Budapest, 2004. május 11.
Szentendre, 2013.január 16.

Tovább a kategóriában: « Alapszabály Céljaink »
Number of Comments:

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinatanfolyam

Lavinatanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2019. február 9. – 11-ig (2...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó...

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfo…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár via ferrata-ról, magashegyi...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is