magyar-hegymaszo-oktatok-2

4 x10 - 2017

2017 tavaszán (április 1., szombat) is megrendezésre kerül a már hagyományosnak mondható "négyszer tíz" programunk. Aki eddig nem hallott róla, íme egy kis történelmi összefoglaló: egy esős túrán született az ötlet, amikor felcaplattunk a Csillaghegyi HÉV megállótól Rókahegyig, de mivel folyt a víz a falakon, esélyünk sem volt egy jó kis mászásra. Ehelyett fogtuk magunkat, és átsétáltunk Oszolyra, hátha ott jobb az idő... Mire odaértünk, valóban elállt az eső, és egy utat sikerült is mászni. Hazafelé aztán azon tanakodtunk, hogy vajon milyen lenne az, hogy 10 út itt, átgyaloglás, 10 út ott, aztán levezetésnek a Csobánkai kocsmában 10 (dl) sör. Higgyétek el, megcsinálható, bár én a második korsó sörnél majdnem feladtam :)

Időpont: április 1. szombat, reggeli óráktól estig. Nincs fix kezdési időpont, mindenki eldöntheti, hogy mennyire akar korán kelni.

Esőnap nincs, a program minden időjárási körülmények között meg lesz tartva (legalábbis mi vagyunk olyan őrültek, hogy ott leszünk).

Helyszín:  Oszoly - Rókahegy

Hiánytalan teljesítés feltételei:

első tíz: 10 tetszőleges út mászása Oszolyon (Berda is ér)

második tíz: túra Oszolyról - Csillaghegyre, fakultatív kirándulásként lehetőség van a Nagy Kevély meglátogatására

harmadik tíz: 10 tetszőleges út mászása  Rókahegyen

negyedik tíz: 10 deciliter tetszőleges izotóniás ital elfogyasztása a Csillaghegyi resti-kocsmában (ajánlott a sör, a közismert jótékony hatásai miatt, de persze kinek mi jön be)

Ez a túra nagyon jó arra, hogy felmérjük, mennyit fejlődtünk a télen a teremben - vagy mennyit felejtettünk az utolsó őszi sziklamászás óta. Egy nagyfalas mászást nagyon jól lehet vele modellezni, hiszen 20 kötélhosszt mászunk, közben egy jó nagyot gyalogolunk (ezt betudhatjuk a beszálláshoz vezető útnak és a lejövetelnek).

Ez nem egy vérre menő verseny, mindig van esély "visszaereszkedni". Nem az a lényeg, hogy minél előbb, minél nehezebb utakban teljesítse mindenki a kiírást. Egyéni energiáidat, edzettségedet és gyorsaságodat figyelembe véve lehet akár kevesebb utad is, az a fontos, hogy a saját képességeidnek megfelelően állítsd fel magadnak a célodat és azt próbáld meg elérni. Biztosan lesznek olyanok, akik szigorúan mindent előre másznak, akik bakancsban, vagy hátizsákkal másszák az utakat, sőt valószínűleg olyanok is, akik hatosnál könnyebb útba nem szállnak be.  Ha Te nem tartozol ebbe a körbe, az egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem Neked való a program. Becsüld meg a saját eredményedet, még akkor is, ha talán idén nem lesz meg mind a 20 út. Gondolj arra, hogy egy 10-14 kötélhosszas út megmászása is nagyon szép teljesítmény!

Praktikus tanácsok: ne autóval érkezz, mert akkor a negyedik tíznél biztosan megbuksz. Persze, ha van autós ismerősöd, aki szívesen eljön érted a záróhelyszínre, ne felejtsd a környezettudatosságot és a bajtársiasságot, és igyekezz telekocsit szervezni. Buszok még késő este is mennek a kocsma elől Pomázra, ahonnan az utolsó HÉV este 11 óra körül indul.

A mászófelszerelésen kívül gondoskodj elegendő ételről-italról-rágcsálni valóról, időjárásnak megfelelő ruházatról, mintha egy több kötélhosszas útba készülnél.

április 1-én a nap 6.25-kor kel és 19.11-kor nyugszik Budapesten, ezért érdemes minél korábban kezdeni, és nem árt, ha a hátizsákodban lapul egy fejlámpa is. Sohasem lehet tudni, láttunk már olyat, hogy az utolsó utakban szükség volt rá :) A legfontosabb: ha nem szeretnél szólózni, szerezz magadnak mászótársat. Lehet persze egyedül és akár hármas partiban is teljesíteni, de ezt rád bízzuk.

Megpróbáljuk elintézni a napsütést, mint tavaly, és szuper jó lesz a társaság, mint mindig :)

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdésed felmerül, kérdezd nyugodtan a szervezőket: Huszár Juditot és Tangl Esztit.

Mászó- és túraeseményekben gazdag márciust kívánunk, 28-án találkozunk!

Judit és Eszti

Number of Comments:

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinatanfolyam

Lavinatanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2019. február 9. – 11-ig (2...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó...

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfo…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár via ferrata-ról, magashegyi...

Archívum

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is