magyar-hegymaszo-oktatok-2

MAHOE II. HIMALÁJA expedíciója

Írta: 
Nem fogadta kegyeibe a szerencse istennője az oktatók második Himalája expedícióját.

A jól előkészített utazásszervezés (fejenként +20 kg-nyi túlsúlyt sikerült intézni) ellenére, már Ferihegyen kezdődtek a bajok. Bin Ladennek köszönhetően a reptéren a csomagok másodszori átvilágításakor észrevették és elvették a gázpalackjainkat. Delhibe való érkezésünkkor a velünk repülő csomagok közül egy nem érkezett meg. Ebben kettőnk pehelyhálózsákja volt, ez pedig Delhiben nem pótolható. Telefonos nyomozás után, az érkezésünktől számított negyedik napon megkerült az elveszett poggyász. Az elvett gázpalackokat indiaival pótoltuk.1, 2, és 5 literes palackokat vásároltunk. Súlya tetemes, mert vasból van. Utóbb kiderült, hogy a főzőfej és a palack szelepe nem ér mindig össze, ezért közdarabra van szükség. Kis kézügyességgel reszeltünk. A szelep gumija nem zár tökéletesen, ezért minden egyes használat után utána kell húzni, mert különben szivárog a gáz.

Szeptember 29-én estére érkeztünk meg Munsiary-ba, kipróbálva a helyi autóbuszon való utazás gyönyörűségeit. Az öreg Martolia (76 éves, volt rendőrfőnök) házában volt a szállásunk. Indiában nem szükséges trekking engedélyt váltani, de ő azért állított ki számunkra egyet. Arra a kérdésére, hogy hogyan megyünk tovább: teherhordók vagy öszvérek segítségével, egyértelmű volt a válasz. Egy öszvér három teherhordó terhét képes cipelni, etetni nem nekünk kell, így az öszvérek mellett maradtunk. Elég feltűnő lett volna, ha 15 teherhordó plusz a melléjük rendelt vezető segítségével haladunk a Tirsuli felé, mert engedélyünk a mászásra nem volt.

Az indulástól számított negyedik napon érkeztünk Milamba. Bejelentkeztünk az Indo-Tibeti határrendőrségnél, ott csak egy kérdést tettek fel, hogy mit csinálunk a Milam gleccseren? A válasz: relax (pihenünk) egy hétig és így elhárult az akadály az út folytatása elől. Másnap elértük a Milam gleccsert. Szerencsére az öszvérhajcsáraink ismerték az utat. Az út a gleccser felett vezetett a jobboldali oldal moréna tetején. Addig nem is volt probléma, amíg el nem értük az első jobb oldalról betorkolló oldalvölgyet. Nagy nehezen átkeltünk. A második után már csak prémium ígérése után voltak hajlandók átkelni. Egy kisebb baleset után (felborult egy öszvér a meredek hegyoldalon), a hajcsárok nem voltak hajlandók tovább kockáztatni állataik testi épségét, megálltunk.

Sajnos az öszvérek nem tudnak repülni, Pegazusunk pedig nem volt. A hegy mérhetetlenül messze volt és úgy is maradt. Felépítettük az alaptáborunkat (3900 m) és megkezdtük a felderítést. Három felderítő utat tettünk.

Az elsőt a Milam Gleccseren, de ez nagyon nehezen járható. A másodikat a gleccsert kísérő jobb oldali oldal moréna tetején. Ez volt a legbiztatóbb, eljutottunk az Ikualari nevű mezőig a Nanda Gond alatt. A tovább jutást a jobbról betorkolló függőleges falú oldalvölgy akadályozta. Ikualari az utolsó mező, ahová a pásztorok elhajtják a nyájaikat, ezért van valami kis csapás. Utána nincs semmiféle út. Az 1966-os első megmászás óta, nem volt próbálkozás ezen a hegyen. A Nanda Devi körzete ritkán látogatott , ezért is esett a választásunk erre a hegyre. Arra viszont nem számítottunk, hogy jóformán emberrel sem találkozunk.

Valaha Milamon keresztül bonyolódott le az indiai-tibeti kereskedelem, de mióta a kínaiak 1952-ben lezárták a határt elnéptelenedett a Johar völgy. Lakatlan falvak során mentünk keresztül. Felmerült egy kósza gondolat, hogy teherhordókat kellene szereznünk, de el is vetettük. A harmadik próbálkozásunk az oldal moréna fölött 200 m-rel zajlott eredménytelenül. Ezután jutottunk arra a gondolatra, hogy levonulunk a hegyről és egy másikkal, egy általunk ismerttel próbálkozunk.

Almorában öt fős csapatunk ketté vált. Hárman Fehér László, Lapu Béla és Sturcz Antal (mivel először jártak Indiában) a városnézés mellett döntöttek, ketten Csíkos József és Vörös László visszatértünk az 1999-es próbálkozásból ismert Satopanth ÉK-i gerincéhez.

Almorából két nap buszozás után (Srinagar-Uttarkashi) megérkeztünk október 21.-én Gangotriba(3000 m).

Az első meglepetést a szálloda bejelentő könyvének egyik rubrikája okozta. Szezon? Tél, segített a szállodás.

Az idő ragyogó volt, szikrázó napsütés, hónapok óta nem esett csapadék.

Két nap alatt, négy teherhordó segítségével felköltöztünk a Vasuki tóhoz 4800 m-re. Sátrunkat a tó medrében vertük fel, mert ki volt száradva, ugyanúgy, mint a Nandanbanban folyó patak is.

Október 24.-én állítottuk fel az 1-es táborunkat a Satopanth gleccseren 5000 m magasságban.

Október 27.-én építettük ki újra a leszakadt fix köteleket a sziklán és a jégen.

Október 28: az 1-es táborból felköltöztünk az ÉK-i gerinc nyergébe 5800 m, itt egy lakhatóvá tett jégbarlang volt a szállásunk. Másnap feljebb mászva találtunk több fix kötelet egymás mellett, ezeken másztunk tovább.

Az egyiken egy hószög lógott, a másikon egy jégcsavar himbálózott. Átfutott az agyamon, hogy ezt a kötelet csak a jégbefagyott részek tartják. Szerencsére akadt jól rögzített kötél is. Négy órai mászással a hullámos gerincen 6200 m-ig jutottunk. Még kb. négy órára lett volna szükség eljutni a csúcsfalig, de mivel öt óra körül sötétedett, nem kockáztattunk meg egy bivakot hálózsák nélkül, ezért a visszavonulás mellett döntöttünk.

Visszatérve az alaptáborba, még egy kellemetlen meglepetés ért minket: elszivárgott a gáz. Az ellátásunk hideg élelemre és hideg gleccser vízre korlátozódott a további napokon is, míg végre három fordulóval sikerült leköltöznünk Bhujbasa-ba. Innen egy öszvér segítségével november 3.-án érkeztünk meg Gangotriba.

Másnap elkezdett esni a hó.

Rishikesen keresztül november 5.-én érkeztünk Delhibe.

Még egy rövid kultúr program is belefért az időnkbe. Megtekintettük Khajurahó-t.

November 11.-én ért véget a túra, mikor este 10-re megérkeztünk BUDAPEST-re.

Cinó
Vörös László (Cinó)

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Legfrissebbek a szerzőtől: Vörös László (Cinó)

Tovább a kategóriában: « Elbrusz Mustagh Ata \'90' »
Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinatanfolyam

Lavinatanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2019. február 9. – 11-ig (2...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó...

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfo…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár via ferrata-ról, magashegyi...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is