magyar-hegymaszo-oktatok-2

Berán emlékút a Tátrában

Írta: 
Hosszú, hosszú évek óta dédelgettem egy álmot. Szerettem volna méltó és maradandó emléket állítani két igaz barátomnak, akiket 1979. szilveszterén tragikus körülmények között vesztettünk el a Tátrában.
Az Egyesület tagjai már biztosan tudják, hogy a két kiváló mászóról; Berán Jánosról és Kókai Balázsról van szó. Sokat gondolkoztam azon, hogy az idő vajon mennyire szépíti meg az eltávozottak valós emberi értékeit, hiszen előbb-utóbb mindnyájan szeretünk csak a szépre emlékezni. Azt hiszem itt másról van szó, hiszen ők ketten rövid életük során, önzetlen emberek, igazi barátok, tehetséges, vasszorgalmú mászók és a nagymúltú Téry Hegymászó Szakosztály életének fő szervezői voltak.
Példájuk azok számára, akik igazán ismerték őket, egy életre szól, hiszen legtöbbünket is ez motivált, amikor már 25. alkalommal rendeztük meg az Aggtelek Kupát, amelynek egyik kezdeményezője Berán Jani volt.
Az idei évben megéltük szomorú haláluk 20. évfordulóját. Úgy éreztem, hogy most itt az alkalom arra, hogy egy új út készülhessen emlékük megőrzésére. Ezért megszerveztem szeptember 18-24. között, egy régi időket idéző mászótábort a Tátrába, a Zöldtavi-házhoz. A 3 fős magashegyi tanfolyam hallgatóival együtt tizenhatan utaztunk ki szobaton reggel. Az emlékút megmászására készülő csapatot Hímer Józsi vezette, tagjai: Gábor András (Fürti), Sántha Gergő, Seregi Ernő. A többiek célja ( Jumbó, Lombi, Bence, Winkler Tomi, Arnold és Ottó ) , az öregebbek segítségével a Tátra jobb megismerése és a mászás, mászás.
Már a felmenetel sem volt egyszerű, hiszen hihetetlen mennyiségű felszerelés volt nálunk. Hála Sárkinak (Mountex Bt.), 200 m fix kötél állt rendelkezésünkre, de ott volt még az akkus fúrógép az akkuk, a nittek, a tőcsavarok, stb. Szerencsére a házzal történt telefonos egyeztetés alapján -tekintettel \'kis testi fogytékosságomra\'- megengedték, hogy az egyik autónk felcipeljen engem és az összes cuccot fele útig. Hát ..., volt ahol toltuk, volt ahol ki kellett pakolni mindent és feljebb cipelni, de végül Seregi Ernő kamaszlány korú Zsigulija fellihegte magát valahogy. Én sajnos innen tovább a terepviszonyok miatt nem tudtam továbbmenni, így ültem a felszereléseken és vigyáztam rájuk. Az egész egy kicsit hasonlított egy pályaudvari csomagmegőrzőhöz. Pár óra múlva visszaérkezett a házból a \'cipelő csapat\'. Ahol nem tudtam gyalogosan közlekedni, ott egy műanyag székben cipeltek ketten, felváltva. Köszönöm !
Vegyes érzelmeim voltak útközben, ez gondolom érthető. Este megbeszélés tartottunk a másnapi tervekről.
Vasárnap reggel Józsi, Gergő és Fürti felcipelte, amit csak bírt a Jastrabia veza (Karbunkulus torony) DK-i fala alá, mert a pár éve leszakadt tábla helyén terveztük az emlékutat. Kiderült, hogy jól választottunk, mert a tábla leküzdhető. Gergő indította az első hosszt (V-, V+, 50m). Itt stand következett rozsdamentes fúrt nittel. Innen már a Yosemitet idéző meredek, sima táblára érkeztek. Józsi kezdte a második hosszt, klasszikusan felhatolt 6 m-t (IV+), innen kezdődött egy begyógyult sarokbevágás, ezen A2-A3-ért jednickákkal (rurp) 11-12 m-t felmászott. Itt újabb fúrt nittet helyzett el, de az idő már késő délutánra járt, ezért benthagyva a fix kötelet visszaereszkedtek a beszálláshoz és a törmelék lejtőig kiépítették fix kötelekkel a beszálláshoz vezető részt.
Ugyanezen a napon Arnold, Ernő és Bence megmászta a Maly Kezmarsky stit É-i falán a Stanislawski kéményt ( VI-, 8 h. ) Lombi ,Ottó, Jumbó és Winkler Tomi a Jastrabia veza DNy-i oldalán próbálták meg a Dieska kémény melletti bevágást (Illner út, III.), de elvétették a beszállást és ezért egy IV+-V-ös nehézségű úton hatoltak fel. A Fülöp Tibi vezette kis létszámú tanfolyamos csoport a főgerincet mászta a Kopa-hágótól a Fekete- tavi hágóig (II).
Hétfőn Józsi, Gergő és Fürti felmászott a fix köteleken az addig elért legmagasabb pontig. Gergő folytatta a mászást - balról elhagyva a repedést - a laza köveket távolította el (a standon lévők alig tudtak fedezékbe menekülni), majd elindult a táblán felfelé ( A3 ). Elhelyezett egy fúrt nittet és visszaereszkedett a standig. Fürti következett, az utosó nitt után egy ügyes felállással (A3) továbbjutott 3 m-t. Nehéz, bizonytalan pozícióból elhelyezett egy újabb fúrt nittet, majd a délutánra való tekintettel a csapat a fix köteleket benthagyva visszaereszkedett a beszálláshoz.
A többiek, Arnold, Ernő és Bence megpróbálkoztak a Jastrabia vezán a Pochyly platnival (VI.A3), de a második kötélhossz már nem sikerült.
A tanfolyam hallgatói a Jastrabia veza rámpáját mászták meg (III.) és utána továbbmásztak a gerincen a csorbába (II+).
Kedden rosszra fordult az idő, az amúgy is erős szél mellett még az eső is szemerkélt. Az új úthoz Gergő és Jözsi ment fel. Józsi folytatta a mászást a platnin (A2), közben befúrt 3 nittet és standolt a plafon alatt. (Az áthajlás impozáns méretű, teljesen sima, vizszintes és 3 m-t nyúlik ki) A stand körül is el kellett távolítani a mozgó köveket, ezáltal kialakult egy 10 cm-es párkány. Gergő következett, egy rurp (jednicka) és egy kampó segítségével továbbmászott a standtól (A3) az áthajlás alá. Az áthajlást három fúrt nitt segítségével mászta át, majd újabb fúrt nitt elhelyezése után balra traverzált és kiépítette a 3. standot. (2 db fúrt nitt )
A semmiben lógva visszaereszkedett az 1. standra. Innen tekintettel a sötétedésre mindketten leereszkedtek a fix kötélen. Most már nyilvánvaló volt, hogy az új útat ki tudják mászni, ezt csak az időjárás akadályozhatta volna meg.
A többiek (Lombi, Jumbó, Ottó, és Winkler Tomi) eközben megmászták a Stanislawski kéményt (VI-, 8h). Arnold és Bence a Zerge- toronyra mászott egy IV+, V-ös utat, majd a gerincen folytatták a mászást. A tanfolyam résztvevői a Jastrabia-csorbától a gerincen másztak egészen a főgerincig az Egyetemi és az English csúcson át (II-III.). Ernő és Fürti megpróbálta kimászni klasszikusan a Pochyly platnit (VIII+), de csak a második hossz elejéig jutottak fel.
Szerdán az idő kedvezőbbre fordult, csitult a szél, délelőtt a nap is kisütött, csak délutánra lett köd. Józsi és Ernő jumaroztak fel az áthajlás feletti standig. Innen Józsi egy sarokbevágásban hatolt előre (VI+), elhelyezett 2 fúrt nittet és szögbiztosítással mászott fel meglehetősen mohás kőzeten a párkányig. Ezt szakaszt a standnitt elhelyezése után is befixálták és ezzel az emlékút megmászása sikeresen befejeződött.
A párkánytól még egy kötélhossz bonyolult mászás (két áthajláson át) és két könnyebb hosz van hátra a csúcsig. Persze ez már nem fért bele az időnkbe, de tavaszra tervezzük a folytatást. Az út természetesen így is értékelhető, hiszen a Pochyly- platni és a Lengyel út is az általunk elért párkányig vezet.
Jumbó és Arnold a Jastrabia veza DK-i falának, Gálfy útjával próbálkoztak (IV- V). A tanfolyamosok Tibi vezetésével a Zerge-csúcs DNy-i falán másztak egy utat (III).
Csütörtökön a fix kötelek bontása maradt hátra, ezt a munkát Gergő és Fürti végezte el. A lebontott felszerelések leszállításában részt vettek a többiek is (Jumbó, Ottö, Józsi és Ernő).
A tanfolyamosok a Zerge-csúcs É-i falára mászták a Puskás utat (III).
Pénteken hála a házbeliek jóindulatának, teherautóval jutottunk le a Biela Vodához, az összes felszereléssel együtt.
Ha összefoglalom ennek a pár napnak a történetét, nagyon örülök annak, hogy sikerült egy jó hangulatú tábort szerveznem. Megszületett egy olyan nehézségű új út, emelyhez hasonlót nem sokan teljesítettek még honfitársaink közül. Elértem azt, amiről oly sokszor ábrándoztam: sikerült a \"Berán János és Kókai Balázs emlékút\"-at megmászni, a Jastrabia veza (Karbunkulus torony) 2139 m, DNY-i falán VI+, A3 (12 óra ) nehézségben. Boldog vagyok, hogy ha csak egy távcső segítségével is, de úgy érzem részese lehettem ennek a küzdelemnek. A fiatalok ízelítőt kaptak a magashegyi mászásból, annak minden tapasztalatával együtt.
Úgy érzem, hogy komoly létjogosultsága van hasonló magashegyi táborok megszervezésének. A résztvevők azokból a tagokból kerültek ki, akik az elmúlt két évben sokat tettek az Egyesületért. A házban felmerülő költségeket (szállás, félpanzió) a MAHOE állta. Azt szeretném, ha 2000. szeptemberében, amikor újra a Zöld- tóhoz megyünk, már sorsolással kelljen kiválasztani a sok kiválóan dolgozó tagtársunk közül azokat a szerncséseket, akik résztvehetnek a táboron.
Végezetül szeretném mindenkinek megköszönni az önzetlen munkát és a részvételt.

Koch Gábor
Koch Gábor

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinatanfolyam

Lavinatanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2019. február 9. – 11-ig (2...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó...

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfo…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár via ferrata-ról, magashegyi...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is