magyar-hegymaszo-oktatok-2

Barátkozás a Sátánnal

Írta: 
Elhatároztam, hogy idén télen firnutakat, kuloárokat kéne mászni, és erre a Tátra kínálkozott kiváló - ugyanakkor elérhető - terepnek. Januárban sikerült megismerkedni a Karcsmar folyosóval, majd a Radnai gerinctúra után most ismét egy Tátrás hétvégét terveztünk. Mivel megtudtuk, hogy ismét meg lehet szállni a Poprádi házban, egyből kinéztük a Sátán kuloárt a Menguszfalvi völgyben. Ezúttal végül csak hárman mentünk a csapatból: Dávid, és újdonsült mászótársunk, Karesz, meg én.

A Sátán a Menguszfalvi völgy nyugati oldalából a Sátán gerincre vezető, közepes meredekségű, viszonylag hosszú kuloár (és nem kula ár!). Átlagos meredeksége 40-45° (GPS szerint egész pontosan 42°), maximálisan 55-60°, magassága pedig 330m, illetve 630m az alatta lévő hatalmas omladékkúp lejtővel együtt. Megfelelő hóviszonyok mellett hágóvassal és egy túracsákánnyal biztonsággal járható (272.A.). A kuloáron túl a Sátán csúcsot (2432m) is kitűztük ráadás-célnak, elvégre Komarniczki bácsi szerint csak egy fél óra a Sátán csorbából (273.A.).

Péntek este késői érkezés után lent sátraztunk (hideg volt!), majd korán keltünk, és felautóztunk a Poprádi házához. Fél nyolckor sikerült elindulni a háztól. Amint kiértünk az erdőből, fokozatosan tűntek fel a látnivalók: a Volovec, a Vörös Meder kuloár, majd az elágazó Pokol és Sátán kuloár (2ó). Ekkor még a nap is ki-ki sütött. Odaértünk a hatalmas omladéklejtő alá, pont mikor egy magányos zerge oldalazott át rajta a magasban. Felkötöttük a hágóvasakat, majd elindultunk fölfelé. A hó kellemesen firnes volt, és stabil - ezt egy hevenyészett lavinapróba gödörrel is megerősítettük. Viszonylag sokan voltak a környéken: a följebb lévő kuloár aljában egy 5-6 fős csoport haladt, akik aztán gyorsan vissza is fordultak, később egy másik csoport jelent meg alattunk. Az omladékkúp tetejénél (1ó30) pihentünk egy kicsit, itt utolért minket egy cseh páros (nem csoda, a jól kitaposott nyomainkban gyorsan haladtak). Elindultunk tovább a tényleges kuloárban - sajnos itt már elég ködös volt az idő. A csehek csapata közben kiegészült, többek között egy sílécet cipelő emberrel meg egy hatalmas kutyával. Ők a Pokol felé mentek tovább.

A folyosó az alján elég széles és magas, meredek sziklafal határolja. Feljebb egyre keskenyebb és alacsonyabb. A hóba könnyen lehetett lépéseket rúgni, de jól tartott. Könnyen haladtunk fölfelé, csak a tüdőnk szabta meg a tempót. Állandóan fölfelé tekintve az ember teljesen megszokja ezt a meredek világot, és csak akkor csodálkozik el, amikor hátranéz, és maga alatt látja a völgyet (már ha a köd is engedi). Az út háromnegyedénél volt a legmeredekebb rész (kb. 55-60°), de ez sem volt nehezebb. Innen már látszott a teteje, hamarosan el is értük a 4-5 méter széles hóélet a gerincen (2ó15). Innen le lehet nézni a túloldalra, ami hasonló képet mutat (igaz, harminc méternél nem láttunk messzebb).

Tőlünk jobbra látszott a fantasztikus alakú, hegyes Ördög torony, balra pedig a Sátánra vezető gerinc. Ez sokkal meredekebb volt, mint amire számítottam. Csoki evés, teaivás, és kis pihenés után végül úgy döntöttünk, hogy megyünk tovább, hiszen van felszerelésünk, és nincs túl késő (háromnegyed kettőre értünk a gerincre). A gerinc vegyes terep volt: I-II-es szikla és vékony hó, amit én csak biztosítással vállaltam be. Fölfelé menet fix stand nélkül, összekötve haladtunk, a kötelet át-át vetve egy-egy kiszögellésen. A terep nem volt nehéz, de nem nagyon volt gyakorlatunk hágóvasban-jégcsákánnyal sziklán. Már látszott a csúcs, mikor egyik helyen ki tudtunk nézni a másik völgybe; közben ráébredtünk, hogy eltelt az idő (1ó45), vissza kéne fordulni, pedig itt már érződött a csúcs mágneses vonzása (szintben még 40m volt hátra). Úgyhogy elindultunk visszafelé - ezúttal rendes standokkal másztunk vissza (Karesz középsőként pruszikkal). Szikláról kötélgyűrűkkel, illetve hóból hócövekekkel biztosítottunk. A biztonság ára a lassabb haladás, így az utolsó, harmadik kötélhosszt már sötétben másztam (2ó15). A kuloárban végig sötétben lépkedtünk le a nyomainkban, mint valami végeláthatatlan lépcsőházban, ahol ráadásul se korlát, se lámpa (1ó). A kevésbé meredek lejtőn már gyorsan haladtunk (néha csúsztunk), negyed óra alatt le is értünk. Innen már csak egy óra séta volt hátra a völgyben, ami azért nem volt zökkenőmentes, mert párszor elvesztettük a nyomokat, meg már fáradtak voltunk. Végül este fél kilencre értünk vissza a házhoz, ahol egyből egy kört sört kértünk ki, hogy elejét vegyük a dehidratációnak. Mivel ilyen későn értünk vissza, Mahoés ismerőseinkkel csak másnap találkoztunk. A vasárnapra csak egy kis túra fért bele a völgyben, de a felhők még alacsonyabban voltak, így fotózni sem nagyon tudtunk. Egy kis hólejtőt játszótérnek kinevezve csúszkáltunk párat, aztán haza mentünk.

Sajnos az idő felhős volt, és nem értünk fel a Sátán tetejére, és ismét sötétedésben jöttünk vissza, de mindezek ellenére nagyon jót túráztunk. A gerinc izgalmas kihívás volt, de nem erőnkön felüli, és sikerült teljesíteni az eltervezett célt. Újfent megállapítottunk, hogy milyen sokoldalú és csodálatos anyag a hó. Meg hogy milyen gyönyörű hegység a Magas Tátra!

(páfrány)
Rotaru Ádám

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Legfrissebbek a szerzőtől: Rotaru Ádám

Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinatanfolyam

Lavinatanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2019. február 9. – 11-ig (2...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó...

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfo…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár via ferrata-ról, magashegyi...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is