magyar-hegymaszo-oktatok-2

Csavargás a Magas Tátrában: PP és a Stredom platnou

Írta: 
2007.7.27.-én hajnali 5 órakor már robogtunk is Tomival a Magas Tátra felé, a Kis Tarpataki völgy irányába. 9.30 órakor a Pekná vyhliadka parkolóból elindultunk a fejenként 32-33 kg-os zsákokkal aznapi mászócélunk, a Nagy-Lomnici torony felé. A PP variáns beszállást kb. 12.30-kor értük el, amelyet II-es fűmászás előzött meg.

Standoltam a ragasztott biztosítópontban, és mászótársam már kezdte is az első hosszt. Ez még szabadmászás IV-ért. A következő kötélhossz előre az enyém lett, amely szabadon már VIII- ért teljesíthető. Trepniztem, szinte hiánytalanul megvoltak a rozsdás szögek, köztesek, minőségük itt-ott kérdéses volt. Majd felértem a majdnem függőstandba. A harmadik hossz az igazán érdekes rész az útban a 8 m-es tetőáthajlással. Ezt Tomi mászta előre. Elég hihetetlennek tűntek a zianyomok a tetőben. Urbanics Áron PP szabadon kimászta az utat egy héttel a mi mászásunk előtt. A tető szabadon IX+!!! Lenyűgöző teljesítmény. Nekem kicsit küzdelmesre sikerült a hátizsák miatt. Nem mászógéppel másztunk másodban, hanem amíg tudtunk szabadon, majd technoban.

Az utat 5 óra alatt másztuk ki. Ezután a meredek fűlejtőn vezetett a lemeneti út. Majd fel a hátunkra a hátizsák és felporoszkáltunk a Téry házba.    
Másnap kényelmesen megreggeliztünk, és elindultunk a következő kiszemelt út felé a Vörös torony hágó irányába. Sajnos felületesen néztem csak utána a Katalin csúcsra vezető Stredom platnou beszállásának. A Kis tarpataki völgyből a Dubke padon kellett volna felmenni.

Mi átmentünk a Nagy Tarpataki völgybe a Vörös torony hágón keresztül, és a Hátsó Középoromi csorba felöl közelítettük meg a beszállást, ez nagyjából 4 órába tellett. A mászóút három kötélhosszas, V+ A2-ért. Tamás mászta az első hosszt, nagyon jól haladtunk. A második hosszban viszont elég foghíjas volt a bennhagyott köztesek sora, szükség volt a rézékekre, friend-ekre, szögekre. Ez a hossz kb. 35 méter volt, és majd 3 óránkba került a másodmászással együtt. A stand egy nagy rozsdás gyűrűsszög volt egy „0”-ás DMM freind-el megspékelve. A harmadik kötélhossz kb. 45 méter volt, még ritkásabb szögekkel, és egy traverzel a végén. Minden igyekezetünk ellenére 8 óra alatt másztuk ki a 3 kötélhosszas utat. (Le a kalappal Pavel Pochyly és mászótársa Ballay előtt, aki 4 óra alatt teljesítette az utat). Eleredt az eső, és besötétedett. Az ereszkedés mellett döntöttünk, némi kötélgyűrűt és szöget hagytunk csak az ereszkedőstandokban. Lesétáltunk a Dubke padig, viszont innen sötétben nem volt egyértelmű a lement, ezért egy kuloárba ereszkedtünk bele a Sárga fal északi oldalában. Némi kőzápor a kötéllehúzásokkor, és már kapaszkodtunk is fel a turistaútra. Hajnal 1 órára értünk le a házba.

Vasárnap a regenerálódással telt, folyadék és ételbevitel, majd délután átballagtunk a Zöld tavi házba, itt szabadmászást terveztünk a Karbunkulus toronyra. Sajnos hétfőn bejött egy hidegfront, -3 és +5 fokot ígértek havazással estére, napközben szakadt az eső. Úgy döntöttünk, hogy hazajövünk a Mátrába. Így is tettünk, és a nagyon szép időben 18-20 utat másztunk az andeziten.

Igazán nagy élmény volt mindkét Pochyly út a Tátrában, annak ellenére, hogy kalandosra sikerült. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket. Viva Pochyly!

Mászók: Vörös Tamás és Flaska Péter

Írta : Flaska Péter
Flaska Péter

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinatanfolyam

Lavinatanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2019. február 9. – 11-ig (2...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó...

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfo…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár via ferrata-ról, magashegyi...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is