magyar-hegymaszo-oktatok-2

Kiegyenesítettük: Karácsonyi Wéber Szuperdirekt

Írta: 
Sok edzés és felkészülés után úgy döntöttünk, hogy 2007. Karácsonyán megpróbálunk feljutni a Pavukova veza Superdirettissima útján.

Az első hét hossz ismeretében egy éjszakás, falban töltött bivakkal terveztük a mászást.

December 26.-án délután 1 óra körül kezdtük az utat. A Biela platnicka-ig kiépítettünk két fix kötelet a másnapi gyors kezdés reményében.

December 27.-én feljumároztunk a Fehér táblácskáig, majd délután 4 órára értük el a 9. standot. Innen a 8-asba visszaereszkedve töltöttük el az éjszakát.

December 28.-án a 9-es standig fix kötélen folytattuk utunkat, és délután 2 órára értük el az utolsó álláshelyet. 3 félkötelet vittünk magunkkal, kettővel másztunk, egyet pedig a felső áthajló részek standjaiba fixáltunk a visszaereszkedés miatt. Nem fűlött a fogunk a Német létrához rossz hírneve miatt, így mindenképpen az ereszkedés volt a cél.


Időjárás: napközben -2/-3 °C volt, este -6 °C körül. Ragyogó napsütés, amiből nem sokat érzékeltük, de hát az északi falak már csak ilyenek. :)

Összes mászóidő: 21 óra

Az út nehézsége, jellege: VI A3-A4, helyenként pszichés, expanding repedések, levált tömbökön mászás, továbbá tábla és kéménymászás.

Mászás jellege: Az elölmászó zsák nélkül, a másodmászó „kis” 38 literes zsákkal tornászott, és még volt egy 80 literes húzózsákunk is. A beszállás katlanához a szokásos néhány méteres jégmászás volt. Majd 3 hossz mixmászás következett a Biela stienka-ig. A 8-as standig szabadon másztunk, innen általában mesterségesen, de sok volt mesterséges-szabad váltás a felső hosszokban. Téli bakancsban, kesztyű nélkül másztunk szinte végig.

Mászók: Vörös Tamás és Flaska Péter

Írta: Flaska Péter

Köszönünk minden segítséget.
Flaska Péter

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinatanfolyam

Lavinatanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2019. február 9. – 11-ig (2...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó...

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfo…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár via ferrata-ról, magashegyi...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is