magyar-hegymaszo-oktatok-2

Nagy fal helyett: növény és állattani séta

Írta: 
Augusztus elejétől folyamatosan böngésztük az időjárás előrejelzést, valami nyári nagyfalas túra reményében. Aztán elfogadtuk, hogy a 2-3 napos eső szünetekhez már nem vagyunk elég tökösek, és Grazer Bergland felé vettük az irányt. Gyuszival péntek este (aug. 15) érkeztünk a campingbe, zuhogó esőben, ahogy kell. Ezután 2 és fél napot töltöttünk mászással tökéletes mászó időben (20 fok, néha nap, néha szél) Másztunk a „kedvenceink” kategóriában (Serengeti, 8 kh., VI) és voltak kirándulós, ”itt még nem jártunk, nézzük meg milyen” túrák is: (Das letzte im Fels 14 kh., néhol V), értek meglepetések: (Herbszeitlose 1. kh. V+??? = se kép, se hang), és néhol megküzdöttünk a vízfolyásokkal. Azonban maradandó élményekhez az augusztus közepi fantasztikus élővilág juttatott:

Gomba, gomba és gomba mindenütt, elképesztő számban és fajgazdagságban: Sárga korallgombák,  őzlábak, vargányák és lila- zöld ismeretlenek.

 A Kugelsteinen szederbokrokon kellett átmászni, a tüskéket kerülgetve eszegettünk is.  

  A Rotewandon, a Herbszeitlose 1. standjából egy zerge fújt rám. Szerencsére elég lassú voltam, így nem várt meg. Tíz méterre jobbra indított meg egy méretes kőhullást.

Ugyanebben az útban a 3. kötélhossz közepe táján egy kétujjnyi vastag szürkés kígyó napozott. Messziről majdnem kötélgyűrűnek néztem(brr!!!)

És a „repülő mászó” mutatvány is sikerült: a Kugelstein Nix für Hamper útjában, az 5. kh. egy fogását vittem magammal (pedig ott volt a kalauzban, hogy brühig)

Szóval: Grazer Bergland forever! (Május 1.-én megint lesz egyesületi túra!)

Lejegyezte: Huszár Judit
Huszár Judit

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinatanfolyam

Lavinatanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2019. február 9. – 11-ig (2...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó...

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfo…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár via ferrata-ról, magashegyi...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is