magyar-hegymaszo-oktatok-2

Utolsóként a Mt. Blancon

Írta: 

Utolsóként a Mt. Blancon


Végre elérkezett a régóta várt esemény: Megpróbálunk feljutni a Mt. Blancra!

2013. 08. 13-án St.- Gervaisból a hegyi vasút 2372 méterre röpített fel minket, ahonnan rövid gyaloglással elértük a Tete Rousse (3167m) házat. Mivel már kora délelőtt megérkeztünk, nem volt semmi dolgunk csak pihenni, gyönyörködni a tájban, figyelni az általunk választott, ún. francia új normál útvonal (Gouter –út) legnehezebb részének tartott Grand Couloir hulló köveit és az itt átszaladó embereket.

Közben még a délelőtt folyamán, itt a házban találkoztunk egy lefelé tartó magyar csapattal, akik még hajnalban próbálták meg a csúcsot elérni a feljebb fekvő Gouter házból (3817m) indulva, de olyan rossz időjárási körülmények közé és hóviharba kerültek, hogy végül kb. 4300 méterről visszafordultak. Ez a történet nem dobott fel minket túlságosan, de természetesen tudtuk, hogy bármi megtörténhet. Aztán a nap folyamán egyre jobban tele lett a menedékház, barátságot kötöttünk egy olasz vezetővel és az ügyfelével, akiktől megtudtuk, hogy ők másnap hajnalban elindulva, érintve a Gouter házat rögtön fel fognak menni a csúcsra, nem várják meg a következő éjszakát vagy hajnalt. A mi eredeti tervünk viszont a következő éjszakai indulás volt, ami azt jelentette volna, hogy megint egy teljes napot töltünk menedékházban ülve. Végül úgy gondoltuk, hogy mi is megpróbáljuk az olasz vezető tervét, így legalább lesz két csúcsesélyünk is, és ha a délelőtti mászás nem sikerülne, következő éjszaka még újra meg lehet próbálni, az eredeti terv szerint. Bár a szintkülönbség (kb.1600 m) a Tete Rousse ház  és a csúcs között ebben a magasságban és a havas terepen kissé soknak tűnt, de végül belevágtunk.

08.14-én, szerda hajnalban kb. 5.15 órakor indultunk a Tete Rousse házból és rövid séta után, melyet hágóvasban tettünk meg, elértük a már említett Grand Couloir-t, ami tulajdonképpen egy rövid folyosó, amelyben bizonyos időközönként kövek hullanak, kőzápor indul, éppen az útvonalat keresztezve, így ajánlott figyelni és óvatosnak lenni, de ha így cselekszünk könnyen átjuthatunk rajta. Hajnali indulás a Gouter ház felé, háttérben a Tete Rousse ház.

Ezután a szakasz után szintben kb. 600 m mászás következett egy sziklabetétes szakaszon, a feljebb lévő részeken  itt is lehetett drótkötél segítségét igénybe venni. Ezt a szakaszt magunk mögött hagyva, végül elértük az ebben a szezonban megnyílt új Goutier házat (3817m). Természetesen a házba lépés előtt a hágóvasat le kell vetni, de nem célszerű ezt a tevékenységet figyelmetlenül, éppen a kijelölt helikopter leszálló területen megtenni, mert a folyamatosan érkező-távozó helikopterek nem veszik figyelembe a fél hágóvasban balettozó, gyorsan elugrani készülő emberek kényelmét és gyorsan az arcunkba szórnak némi szúrós jégdarát és murvát, amit a szél felkavar. (Hát Gábor így járt…).

Újabb gyors pakolás és reggeli a Gouter házban, ami tényleg nagyon új és „előkelő”. Ekkora már kb. 9.30 óra körül járt az idő és az éjszakai csúcstámadók nagy része már visszafelé tartott a csúcsról, de az időjárás olyan fantasztikus volt és a kondíciónkkal sem volt probléma, hogy gondoltuk, nekivágunk a csúcsnak. A ránk váró kb. 1000 m szintkülönbség már különös technikai nehézséget nem tartogatott, csak kitartó gyaloglást a hóban, ami különösen nehéz, ha kutyás példával élve, egy nagyon rövid lábú tacskót és egy igen hosszú lábú vizslát kötnek egy kötélre és azt kérik, hogy azonos sebességgel és ütemben haladjanak együtt. (Nos, nekünk ez még a körúton sétálgatva kötél nélkül sem szokott menni :) ) Végül egész jó tempóban megtettük az út kb. felét, majd következett a Mt. Blanc csúcs régió fekete leves része, ugyanis ebben a magasságban szintet veszítve lefelé kell gyalogolni, hogy aztán újra felkapaszkodhassunk . Itt kellett egy kicsit motiválni magunkat, de mivel az út felét már megtettük és egyre  kevesebb ember kezdett mozogni a hegyen, a nap hét ágra sütött, így szívesen folytattuk. Mire az igazán keskeny gerinc szakaszra értünk, lefelé már mindössze csak egy mászópartit kellett elengednünk, felfelé pedig rajtunk kívül szintén csak egy 2 fős parti haladt. Ez egy ilyen szép napsütéses napon igazán szerencse volt, bár persze a valódi ok, hogy nagyon késő volt már, és a hegyivezetővel kísért mászópartik sokkal hamarabb megjárták már a hegyet.
 

Még szintben kb. a fele út előttünk áll, előtérben a Vallott bivak

Az utolsó pár száz méter dombocskáit és a közben feltámadt szelet legyűrve, egyszer csak elfogytak a dombok és ott volt a sík plató, ami bizony a Mt. Blanc csúcsa. (Nem a legszebb csúcs, de mivel gyönyörű tiszta idő volt és rajtunk kívül még 2 ember állt itt, így azért érzékelni lehetett, hogy minden alattunk van.) 

A csúcsfotó

Szokásos csúcs csoki, fénykép, öröm, majd indulás lefelé, mert bizony már elég későre járt és a 18.00 órára ígért vacsorát nem akartuk lekésni a Gouter házban.

Vacsora után a házi rend szerinti időben takarodó, másnap reggel pedig indulás vissza a hegyi vasúthoz.

Azt még mindenképpen érdekes megemlíteni, hogy a Gouter háztól induló teljes mászásunk során, a visszafelé tartó út feléig, míg el nem hagytuk a kicsit kritikusabb gerinc szakaszt, egy helikopter kísérte utunkat. Ez szó szerinti kíséretet jelentett, eleinte természetesen nem csak nekünk, hanem a többi hegyen lévő mászónak is, de miután a délutáni órákra már csak négyen maradtunk, így már csak nekünk szólt. Egyébként a francia rendőrség helikoptere volt és mindegyik irányból az összes csúcsra tartó útvonalat ellenőrizték, csak utolsó fecskék lévén, nekünk picit nagyobb figyelmet szenteltek.

Összesítve az élményeket, gyönyörű túra volt és nagyon örültünk neki, hogy végül a délelőtti csúcsmászás mellett döntöttünk, elkerülve ezzel az óriási tömeget és a hajnali hűvös és sötét indulást. 

Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinatanfolyam

Lavinatanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2019. február 9. – 11-ig (2...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó...

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfo…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár via ferrata-ról, magashegyi...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is