magyar-hegymaszo-oktatok-2

Mostohanővér

Írta: 

A karácsonyi sikeres mászóutunk után úgy gondoltuk, hogy még nagyon messze van a tavasz, a szabadmászások ideje. Addig, ha lehetőségünk engedi még feljutnánk néhány magaslatra, izgalmas utakon.

Az első út - amely a fő terv egyik edzőútja volt- a Magas Tátra Ostrva Galeria falán a Cesta Horska Sluzba volt.
Január 23.-án Barna Klárival hóviharban, -2-3 °C-s hidegben közelítettük meg a falat. A kalauzunk egy kb. 35 méteres kötélhossznak jelölte az utat. Az első néhány méter szabadmászós, majd utána számunkra trepnis mászást jelölt. Az utat én másztam elöl, az alján egy jeges fogás-lépés kombináción talán még fél órát is elügyködtem (V-ös mozdulat volt). Ezután egy ékelhető áthajlás, majd egy friendelhető repedésen fel. Másodmászással együtt kb. 3 órán keresztül másztunk.

Ezen az úton felbátorodva egy héttel később két újabb célpontot tűztem ki többedmagammal. Az egyik a Hochschwab Hundswand Adlerriss útja, a másik Höllental Dacherweg útja lett.
2 partiban másztunk. Sáfián Andris Romhányi Balázzsal, Jómagam Vörös Tamással. A helyes útba kb. 11 órakor szálltunk be. Sokszor vízszintesen lebegett a lógó kötél a viharos szélben, mely egész napos havazással járt. Az 5. kötélhossz kimászásakor már délután 3 óra volt.  Mivel bivakra nem készültünk, így a visszavonulás mellett döntöttünk. A topoban helytelenül jelölt ereszkedőpálya keresésével ütöttük el az időt este 8 óráig a helyenként áthajló glattsima falon. Nem találtuk meg. Aztán egy 20 és egy 60 méteres ereszkedéssel -amely egy fán keresztül történt- sikerült újra talajt érnünk. A fáradtság, és az ereszkedéshez a standban hagyott kötél másnapi lementése miatt Dacherweg tervünk összedőlt. Vasárnap már csak arra maradt időnk, hogy az ereszkedőkötelet leszedjük.

Tamás Adrissal együtt a rákövetkező héten a Tátrába ment, ahol segédoktatóskodtak, és többek között volt egy sikertelen Sárga fal Direkt kísérlet is. Ezalatt itthon túrákkal, és teremben való mászással edzettem. A Március 15.-ei hétvégére terveztük a fő célt a Cima Grande Sachsenweg útját. Sok információt nem sikerült az útról megtudnunk, ha minden igaz magyarok mindeddig még nem mászták. Két falban töltött éjszakával kalkuláltunk, melyből az egyik nagy valószínűséggel függőbivak. Mindenre gondolva – talán túl aprólékosan is- készítettük össze felszerelésünket, amely összesen kb. 80 kg-ot nyomott. Az első éjszakát a lenti parkolóban töltöttük. Másnap reggel meglepően gyorsan feljutottunk az Auronzo menedékházhoz (500 m szint), ahol a „felesleges” cuccokat kipakoltuk és otthagytuk a téli szálláson. Ezután útnak indultunk, hogy a Nyugati és Nagy Zinne között átjussunk az északi falak alá. Egy meredek déli kuloárt kellett leküzdenünk combig süppedve a kásás hóban, a kb. 30 fok melegben (250 m szint). Nagyjából 5 óra alatt teljesítettük ezt a szakaszt. Az erőnk nagyon elfogyott mire a fal alá értünk. Az út beszállását mellig érő hóban tudtuk megközelíteni. Aznap két hosszt szerettünk volna kimászni. De már az elsővel komoly problémáink támadtak a falon lévő hó mennyisége miatt. Visszaverte a hegy az első támadást. Másnap nagyon nehezen keltünk ki az előző nap teljesen átázott hálózsákjainkból. Kipihentségről szó sem volt, de újra ostromoltuk a falat. Aztán úgy döntöttünk, hogy sem fizikailag, sem pszihésen nem állunk a helyzet magaslatán (a párkány nélküli éjszakázás a -10°C –ban sem villanyozott föl) így a visszavonulás mellett döntöttünk. Már hóviharban hagytuk el a falat, így mint kiderült szerencsésen döntöttünk, mivel az éjszakát abban a viharos szélben egy falapon ücsörögve fagyási sérülések nélkül nem biztos, hogy megúsztuk volna. Még a menedékházat is alig találtuk meg a 15 méteres látási távolságban. A téli szálláson Singer Janó és Sziklay Tibivel találkoztunk. Ők nem indultak el a hóviharban az útjuk beszállásához.
Másnap elmentünk Hochschwabra újra megpróbálni az Adlerriss-t. A 5. kötélhossz után újra fel kellett adnunk az utat. Néhány mm vastag jégpáncél borította a kéményeket az útban.

Nem a sikerről, hanem a tapasztalatszerzésről, és a kissé túlvállalásról szóltak ezek a mászókalandok. A „tudni mikor kell nemet mondani” gyakorlására is szükség van, bármekkora kudarcérzést, és letörtséget is okoz. Most ezt tanultuk. De nem adjuk fel!!!
Flaska Péter

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinatanfolyam

Lavinatanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2019. február 9. – 11-ig (2...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó...

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfo…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár via ferrata-ról, magashegyi...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is