Egy nyári mászás a Tátrában

Írta: 
Az ötlet, hogy iskola után egyből mászni megyünk, már rég megszületett, de a szervezés még váratott magára. Én a részemről nem nagyon tudtam foglalkozni vele, mert az érettségi sok erőmet lekötötte. Persze azért a magyartételek közül sokszor kikandikált egy-egy falrajz.

Na de semmi se tarthat örökké, az érettségi sem tartott addig.


            Tehát mindketten megkönnyebbülve az iskola terheitől, 2008. jún. 26.-án hajnalban fölszálltunk a Rákóczi nemzetközi gyorsra, és nem telt bele 5-6 óra, és máris a kék turistaúton baktattunk a Poprádi-tó felé. Az első célpont a Sárkánytorony volt. Azt előre láttuk, hogy a 30kg-os táskáinkkal a megközelítés nem lesz egyszerű. Az elején nem találtuk meg az ösvényt ami letér a turistaútról, de egy telefonos eligazítás, és máris megvolt. Hol máshol lett volna, mint egy hatalmas tábla mellett, amire három nyelven volt csak fölírva, hogy tilos a belépés.J  Néztek is az emberek, amikor feltűnés nélkül átestünk a hatalmas táskákkal a kerítésen, és eltűntünk a törpefenyők közt. Aztán három óra gyaloglás következett, mire végre odaértünk. Kiválasztottunk egy szimpatikus bivakot, majd birtokba vettük, vacsoráztunk, megnéztük a falrajzokat, majd bemásztunk a nagy kő alá, és alvást szimuláltunk. Másnap korán keltünk, és fölmentünk a falhoz.
 

Puskás: Nagyon szép és nehéz út, de mindenhol jól biztosítható, és sok a szög is benne. A VI+.-os kulcsrész nekem jutott. A lépéshiányos enyhén csúszós sarokrepedéssel meggyült a bajom, úgyhogy a végén pár köztesfogással siketült fölvergődnöm a tetejére. A következő

VI-.-t Peti gyorsan kimászta, egy szöget kellett bevernie, a többi mind a falban volt. Az utolsó hossz egy párkányról indult, és egy kis áthajlással végződött szintén VI-.-ért. Ezt én másztam, itt már kevesebb volt a szög, és természetesen az áthajlóban lévő nézett ki a legrondábban, de egy kis friend-del kiegészítve már többet mertem. Persze a döntő nyúlás előtt még mérlegeltem pár percet, de aztán összeszedtem magam, és fölnyúltam, szerencsére fönt jó nagy fogásokra leltem, úgyhogy a megkönnyebbülésem pont akkora volt, mint az a nagy fogás.J Végül pár méter és fönt voltunk a rámpán.

 

Plšek: Ebben az útban mindig elakadtunk, igaz a kulcsrész „csak” VI-. de nem olyan jól biztosítható mint a Puskás. Tehát ez az út még várat magára, de egyszer biztos kimásszuk ezt is.

 

Stará cesta: Levezetésképp másztuk ezt a kéményt, ami egyben az ereszkedőpálya is. Érdekes út, érdemes fölszaladni rajta, ha már ott van az ember.
 

Ennyit a Sárkánytoronyról, időközben fölköltöztünk egy falhoz közelebbi bivakba. Amikor kint feküdtünk mellette a napon 1 kiadós ebéd után, TANAP-os bácsikra ébredtünk (pedig Dávid állította, hogy oda tuti nem másznak fölJ) akik igen erélyesen követelték az igazolványainkat, de miután megmutattuk barátságosabbak lettek, és a bivakot is elnézték. Persze előtte Peti adta az értetlent, hogy mi azt hittük, hogy itt szabad… Végül csak annyit mondtak, hogy este 7-ig hagyjuk el a völgyet. Ez sajnos nem történt meg, csak másnap délelőtt, amikor újra hátunkra vettük zsákjainkat és elindultunk a Kis-Tarpataki-völgybe a Zamkovszky-ház felé.

 

PP variant: Már rég kinéztük ezt az utat, sikertelen próbálkozások is voltak. Az áthajló alá sikerült fölküzdenünk magunkat. Szóval volt már képünk az útról.

Hajnalban indultunk a házból, hogy az idővel ne legyen gondunk. Fölmásztunk a morénán, majd a füves párkányon, és indult a mászás. Az áthajlót kisorsoltuk, és rám jutott, tehát az első IV.-es hossz is az én dolgom volt. Ez hamar megvolt. Ezután Peti következett. Gyorsan trepnizett, gyorsan standolt a pántban, én fölmászógépeltem, cuccsere és irány az áthajló. Érdekes érzés volt a semmibe lógó trepnibe belelépni, a hatalmas spárgákról nem is beszélve, amiket két köztes között mutattam be.J A kiszállás volt a legnehezebb, itt a nyakamba szedtem a lábaimat, és így sikerült átjutnom rajta. Végül még pár méter, és stand. Újra Peti jött. Ő is végigtrepnizte az áthajlót, majd lemászta azt a maradék IV.-es hosszt, és fönn is voltunk. A rámpa aljától az út tetejét 6óra alatt értük el.

Leereszkedtünk a rámpán le a morénán, fölkaptuk a zsákokat, és irány a Téry-ház. Útközben találkoztunk két nénivel, akik lelkesen magyaráztak (szlovákul) mutogatták az áthajlót, és ismételgették, hogy „super”. Ezekszerint nekik is tetszett az út.

 

Sárga-fal-Korosadowicz: Az utolsó mászás a sárgafalon történt. Itt a Korosadowicz utat másztuk. Az első két hossz nem volt túlságosan megterhelő. Utána viszont nem folytattuk balra az utat, hanem egyenesen indultunk a gerinc felé egy áthajló kéményekkel teli helyen. Mint utólag kiderült ez az útvonal megegyezik P.Jackovič, és V.Jakubec 1984-es Platňami nevezetű útjával. Ezeken a helyeken a kőzet törős volt, a biztosítás meg szellős, de összességében szép út. Néha kellemetlen érzés fogott el amikor lenéztem az áthajló kéményben, és alattam jó messze árválkodott egy szög. Ilyenkor megállapítottam, h fájdalmas lenne beesni, visszamászni nem tudok, választásom már csak egy maradt! Majd egyszer lemásszuk az alsó részét is, hogy ne maradjon így félbe. Ezzel a változtatással az út kulcsrésze VI-.-ra bővült, a mászás pedig 2,5óráig tartott. Az egész mászásnak enyhe cirkuszjellege volt, mivel az összes turista megállt egy pár percre, hogy megnézze, mit alkotunk.J A gerincről 10-15perc a csúcs a kilátás gyönyörű!


A „semmisem tarthat örökké” mondat sajnos a mászásra is igaz, ez a mászás is véget ért. A Sárga-fal után még tervben volt egy Hokejka a Lomnicon, de ezt az eső elmosta.

Ezen mászás alatt is rengeteg élményt, és tapasztalatot szereztünk, és alig várom már, hogy újra a hegyek között lehessek!

Mindenkinek eredményes mászást kívánok!
 

Mászók: Ercsey-Orbán Péter, Héjja Bálint
Héjja Bálint

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinaismereti tanfolyam

Lavinaismereti tanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2021. március 13 – március 15-ig...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó gleccseren...

Bővített SZM1 sziklamászó tanfolyam (tavasz)

Bővített SZM1 sziklamászó tanfolyam (tav…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár viaferrata-ról, magashegyi túrázásról, sziklamászásról vagy...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is