Grázer Bergland, május 1

Írta: 

Tavaszi mászótábor 2009 - Grazer Bergland

 

 

Évnyitó táborunk  ismét a „szokásos” sziklafalakon telt április 30. és május 3. között. Az elszánt mászóbrigád a csütörtök esti viharral dacolva száguldott az osztrák autópályán Frohnleiten felé. Itt aztán megörülve annak, hogy éppen nem esik az eső, mindenki rekord sebességgel állította fel sátrát a kempingben, a legjobb helyeket felparcellázva. Ezután lázas falrajznézegetés, mászózsák-összepakolás vette kezdetét.


Másnap, május 1-én reggel a helyi fúvószenekar tolmácsolásában meghallgathattunk néhány indulót ébresztőként. Így a mászónap is vidáman indult, és az előző délutáni esőre már senki sem emlékezett. Legtöbben a már ismert falakra indultak, ám Cinó és vállalkozó kedvű kis csapata nem bírt a kíváncsiságával, és elautózott Brunntalba, hogy a Bärenschützklamm útjait is „szemügyre” vegye. Az elgondolás szép volt, ám itt sáros, vizes beszállások, csúszós táblák fogadták őket. Ennek ellenére egyesek két utat is bevállaltak.  Az esti beszámolókból úgy tűnt, nem bánták meg, bár a többiek mégis maradtak a jól bevált területeknél a következő két napon is.

 

Szombaton a verőfényes napsütés, ezúttal zenekar nélkül, újabb lendületet adott mindenkinek. Többek között Csapajew és Gergő három szép utat hódított meg a Rote Wandon; a Vaddisznó-trió két utat, összesen 15 kötélhosszt tudhatott magának, VII- és VI+ nehézségben; a „tátrai csavargó” kisfiaink, Bálint és Peti szintén két utat mászott, VI és VI+ -ért (teljes listát lásd lent)! A lányok (és Jani) túrázni mentek Brunntal-ba, Juditék megpróbálkoztak a tavalyi kudarc után a Sárkánybarlang felkutatásával, ezúttal nem hiába gyalogoltak. Mi pedig egy Rote Wandos út után átsétáltunk a Röthelstein SO-Sporn-hoz, és megcsodáltuk a fal legnagyobb zerge-mellékhelyiségét az Elfengarten traverz hosszában J Volt izgalom is bőven, például egy kis esésgyakorlat sisakteszteléssel, másutt egy leszakadó tömb utáni eltörött mécses (szerencsére más nem tört el), de aztán az ijedtséget is orvosolta az esti eszem-iszom. Szülinapot is ünnepeltünk, tortával és teli bögrékkel, majd a modern balettről és a reneszánsz költészetről folytattunk szolid beszélgetést a hajnali órákig.

 

Vasárnap déltől esőt jósoltak, ami szinte percre pontosan be is jött. Így szereztem egy újabb restanciát (még a tavaly félbehagyott Röhrlsalat is várat magára), mert az Eldorado utolsó három szép kötélhosszáról sajnos le kellett mondanunk. Azt hiszem, senki nem szeret vizes falon hatost mászni. A fiúk közben megmászatták lányaikat délelőtt, délután pedig,  hazautazás előtt egy kirándulást tettek  Frohnleiten-ben. Mi még jégesőt is kaptunk a nyakunkba, de ez már a lejövetel nyugodtabb részén, az erdőben gyaloglás közben ékrezett. Voltak kevésbé szerencsések, akiknél már a falban előkerültek az esőkabátok, de aztán egy kötélpótlással sikeresen leereszkedtek.

 

Megint szép utakkal gyarapítottuk a mászónaplóinkat. A társaság is nagyon vegyes volt, a tapasztalt „vén rókákon” kívül egyre több ex-tanonc jön el az egyesületi programokra, hála az oktatók lelkes utógondozásának.

 

Azt hiszem, az alábbi hosszú felsorolás magért beszél.

 

Mindenkinek gratulálok a szép mászásokhoz! Jövőre találkozunk ugyanitt!

 

Tangl Eszter

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinaismereti tanfolyam

Lavinaismereti tanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2021. március 13 – március 15-ig...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó gleccseren...

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tan…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár viaferrata-ról, magashegyi túrázásról,...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is