Forró nyomon

Írta: 

Hogyan is indult számunkra az őszi szezon? Leginkább forró nyárral. Az egész úgy kezdődött, hogy Szeptember 2.-án, péntek délután beültünk négyen az autóba (Huszár Gyuszi&Judit, Barna Klári, és jómagam), és elindultunk a Hochschwab-ba.


Az éjszakát Bodenbauer-ben töltöttük ki-ki lehetőségeihez mérten. Másnap a Wetzsteinkogel-re mentünk mindannyian. Gyusziék a Via Renata-t mászták. (Wetzsteinplatte-s topo-val) Gyönyörű reibungtáblák, csillogó nittek, VI-os kulcsrész. Mutatós út.

Mi a Huibuh nevezetű utat másztuk. Az alján mi is elnéztünk valamit, ezért ajándékba kaptunk egy szellős traverzet, amit Klári nyert meg előre. A kulcsrész VII.-es nehézségű volt. Én másztam előre. Jó volt. Volt még egy VII-.-os rész, amit Klári mászott át, eléggé könnyedén. Összességében mindannyian szép utat másztunk.

Mi még terveztünk aznapra egy utat, a Highway-t. Itt elkövettem azt a hibát, hogy a fölső forrásnál nem töltöttem vizet, és ez csak a fal alatt jutott az eszembe, de ott már késő volt. A nap botrányosan tűzött. Egyetlen szerencsénk az volt, hogy már lemenőben volt, így pont olyan sebességben borult árnyékba a fal, ahogy mi is másztunk, így nagyrészt árnyékban voltunk. Az út lényegét egy hatalmas traverz alkotja, melynek kulcsrésze egy VII-.-os szellős átlépés. Elég látványos. A travi aljára két út is visz. Mi a VII.-es variánst választottuk. Jó nehéz volt, de pont olyan szép is.

Másnap Juditék is úgy döntöttek, hogy kipróbálják a Highway, és a tűző nap nyújtotta örömöket. Pontosabban Judit döntött így, majd rávette Gyuszit is. Ők a VI+.-os variánst választották, amit nagyon szépnek ítéltek. Ez a variáns, és a traverz is jól van fúrva, de friendekkel is kiegészíthető a biztosítás. Egyedül a forrósággal kellett megküzdeniük, de azzal elég rendesen.

Mi a Bodenbauerweg-et másztuk. Az út elég hosszú. Az alsó része gyönyörű, és nehéz is. Igazi élmény. A kulcsrésze VIII.-as fokozatú. Azért néztem ki ezt az utat, mert nem másztam még ilyen nehezet, és kíváncsi voltam. A kulcshossz így nézett ki: VII+, VIII-, VIII. A VII+ még ment, a VIII-.-t is másztam, de ott már sokszor bele kellett ülnöm, a VIII-as részre meg már elfogytam. Az is nehéz volt, hogy nem csak egy technikás mozdulat volt, hanem hosszan kellett mászni a teljesen sima reibungon. Mindezektől független nagyon élveztem a mászást az alsó részeken, és szerintem Klári is így volt ezzel. Az út fölső része egyáltalán nem szép, és addigra már olyan szomjasak voltunk, hogy alig mozogtunk. De azért kiküzdöttük végig, annak ellenére, hogy lefele ereszkedni kell, így nagy volt a kísértés, hogy visszaforduljunk.

Lefele jövet megmártóztunk a patakban. Ezalatt Juditék is regenerálódtak az árnyékban, így jó hangulatban, egy sikeres mászás után indultunk hazafele.

Héjja Bálint

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinaismereti tanfolyam

Lavinaismereti tanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2021. március 13 – március 15-ig...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó gleccseren...

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tan…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár viaferrata-ról, magashegyi túrázásról,...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is