magyar-hegymaszo-oktatok-2

A falon egyedül

Írta: 
Leültem és gondolataimba burkolózva hamarjában eltöltöttem azt az egy órát, majd irány a Kőpataki-tó. Úgy döntöttem, hogy úr leszek, nem is akármilyen, és ennek megfelelően felvonóval érkeztem meg, hogy följebb baktatva pár száz métert birtokba vegyek egy jó bivakhelyet. Ezt viszonylag sietősen tettem, mivel a Kőpataki-tónál olyan elképesztő mennyiségű, és minőségű turista morajlott, hogy azt elég nehezen tudtam elviselni. Följebb a Lomnic, és a Késmárki alkotta katlanban szerencsére már nem hallatszott föl a lármájuk, és így a közérzetem is sokat javult. Sajnos a felvonók látványától nehéz szabadulni a völgyben, de ezzel azért jobban meg lehet barátkozni. Szállásom oly tökéletes volt, hogy olyat még nem találtam eddig a Tátrában. Teljesen zárt, az alja ledeszkázva, előre bekészített palackozott víz, és a berendezéshez tartozott még egy gyertya, és egy hólapát is. Bedobáltam a cuccaim, és estig elfőzőcskéztem. Sötétedés után meggyújtottam a gyertyát. A kis sárga fény cikázva töltötte be a kőtömb alatti teret, egy fura leírhatatlan hangulatot teremtve a bivakban. Végül elfújtam a pici lángot, így a sűrű sötétség, és a tonnás kőtömb maga alá zárta azt a szorongást, amit az egyedüllét, vagy az önmagam elé állított feladatok váltottak ki belőlem.

Nem állítottam ébresztőt, nem kellett sietnem, így a bejáraton besütő reggeli napfény ébresztett. Kiléptem a szabadba, és fölnéztem a csúcsokra. Minden szikrázott a napsütésben, és mivel a felvonók még nem indultak csönd volt, és nyugalom. A jó idő teljesen kirázta belőlem az esti melankóliát, és izgatottan készülődtem össze. Sok mindent nem kellett összeraknom. Egy pár mászócipő, egy ziazsák, és egy fényképező volt az összes felszerelésem. Tervem aznapra a Késmárki déli falán vezető Birkenmajer út volt. Ez körülbelül 550m nagyrészt IV-es részeket tartalmazó mászás volt, amivel kerek egy óra alatt meg is voltam. Fönn a csúcson üldögélve azon gondolkodtam, hogy mit kezdjek a napom további részében. Volt nálam egy Villa-gerinc rajz, mivel annak az átmászása is tervben volt, csak a kivitelezésen hezitáltam. Ugyanis bármelyik oldalról kezdi az ember, mindenképp van benne V-ös ereszkedés, vagy lemászás. Kötéllel a hátamon nem szeretek solozni, egyszerűen megöli az élményt. Ha már nem biztosítom magam, akkor ne zavarjon semmi a mászásban. De egy V-ös lemászástól meg tartottam, kitudja milyen, nem jártam arra még soha... Ezen tűnődtem ott fönt, és közben a rajzot nézegettem. Aztán hirtelen döntöttem. Elindulok, max ha olyan a helyzet visszafordulok. Az első V-ös fölmászás nem okozott gondot, mondjuk ebben azért bíztam is. Ezt követte a lemászás, ami szintén simán ment, minden különösebb nehézség nélkül. Jól haladtam, és a gerinc is szép volt. Egy nehéz rész volt még hátra (V). Ez tényleg kicsit megfogott, de aztán rájöttem a kunszt nyitjára, és túllendültem a dolgon. Ezt már csak könnyű részek követték, amiken gyorsan átmásztam. Szó ami szó, a Késmárki csúcsáról a Lomnic csúcsára 80 perc alatt átértem. Összességében Birkenmajer+Villa-gerinc 2h20s.

Ebédre lent is voltam a bivakban. Még aznap összecsomagoltam, és átköltöztem a Kis-Tarpataki-völgybe, egy jóval nyugalmasabb kőtömbhöz.

Ledobtam a zsákom az új szálláshelyem bejáratánál. Másnapra a Kis-Lomnici-torony Via Verona útja volt a cél, amit másztam már trepnivel VI+,A2.-ért, és szabadon is VIII-.-ért. Most az önbiztosított solo következett. Tekintve, hogy még csak délután öt óra volt, fölrohantam a falhoz, és kimásztam az első két hosszt egyben, majd bennhagytam a kötelet.

Másnap szintén sokáig lustálkodtam, úgy emlékszem tízkor indultam a falhoz. Hátra volt még három hossz, amit két hosszra redukáltam. Az önbiztosításnak az előnye, hogy nem kell foglalkozni a kötélvezetéssel, így jól egybe lehet mászni hosszokat, cserében vissza kell ereszkedni, és újra kimászni. A nap első hossza tartalmazta a VIII- .-t. Ezt most kihagytam szabadon, ennél az egy résznél vettem elő a trepnit, amúgy nem használtam sehol máshol az útban. Kora délután újra a bivakban voltam.

Egy tervem volt még. A Sárga fal direktje. Ehhez azért jó korán keltem, kitudja mi lesz ott. 6.45-kor szálltam be az. Az út közepén található táblácskáig csak 40métert biztosítottam, a többit anélkül másztam. A számozás elég érdekes. Az alsó rész tartalmaz egy V-ös repedést, ennek az alján kezdtem a biztosítást. Az V-ös tényleg nem nehéz, viszont utána egy olyan IV+-os bevágás jön, ami rendesen odatett. Fura volt, már csak azért is, mert a tornyocska után ismét egy V-ös jön, ami ránézésre is könnyebb, mint az alsó IV+. Épp ezért zsákostul, mindenféle biztosítás nélkül simán áttipegtem rajta. Itt érkeztem el a nehézségekhez, és innentől végig biztosítottam az utat. A móka egy V+-al indult, majd A2-es kötélhosszok következtek, amik VI+-ért átmászhatóak. Én is szabadon másztam, trepnit nem használtam az útban. A kiszálló hossz a legnehezebb. A szabadmászós fokozatát nem tudom, mivel a falrajz a mellette jobbra található lengyel variánst számozza csak (VIII-/VIII). Gondolkoztam, hogy megpróbálom, de aztán az eredeti mellett döntöttem. Én egy olyan jó erős VII-est adnék arra is. Az út tökéletesen a csúcsra visz. Az utolsó stand gyanánt a csúcstömböt hurkoltam meg. 11 órára végeztem is a mászással.

Lesétáltam a Térybe, és ebédeltem egy sört. Kiültem a ragyogó napsütésre és sütettem magam. Jó érzés volt visszagondolni erre a pár napra.
Héjja Bálint

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinatanfolyam

Lavinatanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2019. február 9. – 11-ig (2...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó...

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfo…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár via ferrata-ról, magashegyi...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is