magyar-hegymaszo-oktatok-2

2002. évi téli magashegyi alapfokú hegymászó tanfolyam

Írta: 

A tanfolyam 10 tanulóval és 2 fő oktató közreműködésével zajlott. A kiutazás a Rákóczi expresszel történt. A Popradski pleso vasúti megállótól 1,5 óra alatt értünk a házba. Az első este a felszerelés ellenőrzésével, valamint a hágóvasak beállításával telt.

01.13. Jó időben, napsütésben gyakoroltunk. Járás a havon, ismerkedés a környékkel, az objektív veszélyekre felhívtuk a figyelmet, majd megtanítottuk a tanulókat a Pieps használatára. Hincó tó környéke. Este előadás a téli ruházatról és mászó felszerelésekről.

01.14. A Menguszfalvi völgyben gyakoroltunk. Járás és fékezés jégcsákánnyal, egyszerű és bonyolult helyzetekben. Felmentünk a Békás tavakhoz és egy lavina próbát csináltunk. Az esti előadás témája, hó és lavinaismeretek. Hágóvas, jégcsákány használata.

01.15. A gyakorlás most hágóvasban zajlott. Járás, ugrás, fékezés jégcsákánnyal és hágóvasban egyszerű és bonyolult helyzetekben. Egy apróbb túrát tettünk a Hlinska nyeregbe, ahol egy kisebb hópárkányt másztunk át. Az esti előadás témája: téli biztosítás, kombinált mászások. Egészség ügyi ismeretek sérültek szállítása, hordágykészítés, mentés.

01.16. Ezen a napon került sor a standépítésre havon, firnen, különböző eszközökből, majd mindjárt ki is lett próbálva. Mászópáros csúszásának fékezése kötéllel. Gleccserjárás dupla és harmadolt kötéllel, társ megtartása. Rövid túra a Rysy házhoz. Az esti előadás témája: meteorológia, téli túrázás, útvonal választás, tájékozódás és szabadban való kint alvás.

01.17.Ma került sor a jégmászásra, délelőtt a Poprád tavi tornyok alatt, majd délután a Pátria kuloárban gyakoroltuk a jegezést. Jégcsavarok elhelyezése, Abalakov féle biztosítás, jégcsepp kialakítása. Este az expedíciós és az alpin stílusú mászásokról valamint a sível történő hegymászásról volt előadás.

01.18. Délelőtt hó barlangot ásott a csapat , majd délután került sor az eltemetési gyakorlatra. Szondázás kipróbálása. Este a házban vetítés: A világ nagy lavina katasztrófái.

01.19. Túranap: Menguszfalvi völgy-Békás tavak - Hunfalvi ház - Tengerszem csúcs - Hunfalvi hágó - Kakas csorba-Tátra csúcs fő kuloárja - Omladék völgy-Poprádi ház. Délután a tanulók megírták az elméleti anyagból a vizsgát, majd a tanfolyami anyag elsajátítását értékeltük. A 10 tanulóból 8 megfelelt és 2 pedig jól megfelelt osztályzatot kapott.

01.20. Hazautazás.

 

Vörös László

Vörös László (Cinó)

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Legfrissebbek a szerzőtől: Vörös László (Cinó)

Number of Comments:

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinatanfolyam

Lavinatanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2019. február 9. – 11-ig (2...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó...

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfo…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár via ferrata-ról, magashegyi...

Archívum

2002

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is