magyar-hegymaszo-oktatok-2

Tavaszi alapfokú - 2012

Írta: 
Amikor oktatóink megkértek minket, hogy írjunk egyfajta élménybeszámolót a tanfolyam végeztével, mindketten kapva kaptunk az alkalmon, hiszen a mi esetünk talán egy kicsit másabb, mint a többi mászó-tanfolyamosé és olvasva az élményeinket talán olyanok is kedvet kaphatnak a mászáshoz, akik előtte nem is gondolkoztak ilyesmin.
 
Ugyanis az az igazság, hogy mi soha nem terveztük, hogy sziklát fogunk mászni.  Sőt, ha valaki fél éve a szemünkbe mondja, hogy ez lesz az új szenvedélyünk, biztos, hogy kinevettük volna.
 
Ott kezdődött az egész, hogy valahogy eltévedtünk a MAHOE nyílt napra (ami nagyon jól sikerült! és többször is megrendezésre szokott kerülni! ) és egy hét múlva azon kaptuk magunkat, hogy fagyos szélben visszafűzött perec csomókat kötözünk az Oszoly szikláknál és hazafelé utazva szorítónyolcassal próbálkozunk a HÉV kapaszkodóin.
 
Ugyanis annyira megtetszett a nyíltnapon a sziklamászás, hogy jelentkeztünk a MAHOE tavaszi bejárós alapfokú tanfolyamára. Ez azt jelentette, hogy szerdánként elméleti, hétvégenként gyakorlati oktatáson vettünk részt. Az oktatás célja pedig nem más volt, mint a sikeres alapfokú hegymászó vizsga letétele, azaz, hogy megtanuljunk biztonságosan mozogni a sziklán.
 
Mosolyogva gondolunk vissza az első oktatási napra, amikor Arnold a felszereléseket mutatta be és mi meg kerek szemekkel ültünk és azon gondolkoztunk, hogy mi lehet az a nitt és vajon mire jó a heveder. Szóval mi a kezdőknél is kezdőbbeknek számítottunk a csoportban. Aztán persze mindennel fokozatosan megismerkedtünk, megtanultuk, hogy mi mire jó, minek mi a fizikája és ma már (remélhetőleg ) biztonsággal használjuk a különböző felszereléseket.
 
Mindez persze az oktatóinknak köszönhető, akik az egész tanfolyam alatt segítőkészek voltak, és motiváltak minket, amikor arra volt szükség (és nem kevésszer volt ilyenJ):
 
„Lépni kéne…” avagy „Vacsorára fel is érünk…” vagy „Ott is alhatsz a falban…” – hangzott a bíztatás, amikor már vagy 5-10 perce egy helyben álltunk a falban és koncentráltunk a következő lépésre J. Általában a következőképpen reagáltunk az éppen aktuális érzelmi tényezőktől függően: „Mindjárt, még gyűjtöm az erőt!” vagy „ De nem tudom megcsinálni…” avagy „Húzzatok fel!”.
A vicc az, hogy mindig 100%-os magabiztossággal indultunk neki egy-egy új útnak csak mindig szembe kellett találnunk magunkat azzal a problémával, hogy lentről minden fal könnyebbnek látszik. Valahogy azért mindig feljutottunk, találtunk fogást vagy lépést („Jéé, van fogás?”) és sosem aludtunk a falbanJ. És az, hogy felértünk mindig fantasztikus érzés volt számunkra.
 
Ebből is látszik, hogy a sziklamászás nem éppen a legkönnyebb sport, ha arra gondolunk, hogy mekkora pszichés edzettséget igényel. Ez azt jelenti, hogy mindig számolni kell a potenciális félelemérzettel, ami általában egyenes arányban növekszik a földtől való távolsággal . De ez leküzdhető, a magasságot meg lehet szokni, ugyanúgy, mint a teát cukor nélkül (idővel, természetesen). És ezt tapasztalatból mondjuk.
 
Emiatt mi is kicsit megijedtünk az elején és majdnem eltántorodtunk, de a gyakorlásnak és a sok sikerélménynek köszönhetően ez a félsz átalakult bennünk egyfajta kihívássá („Akkor is felmegyek! Legyőzöm a falat!”), és rájöttünk arra, hogy ez az időtöltés mennyire jól ki tud kapcsolni minket a hétköznapokból. Ez valószínűleg abból adódik (sokat beszélgettünk erről hazafelé), hogy ilyenkor teljesen más közegbe kerülsz, ahol totál más a cél – tulajdonképpen te vagy a testeddel a fal ellen (ha ez még túl filozofikusan is hangzik ) – és így nem is tudsz mással foglalkozni közben.
 
Ki szeretnénk emelni a számunkra vízválasztónak számító bajóti ottalvós hétvégét.  Szombat reggel félve/izgalommal telve indultunk el és még az időjárás-előrejelzés sem kecsegtetett jó előjelekkel. Két teljes napi mászás várt ránk az esőben. De szerencsére a köpönyeg.hu-nak sem lehet mindig igaza: szuper jó időt fogtunk ki napsütéssel, nulla esővel és a kezdeti félszet elhagyva a végén úgy jöttünk el a hangulatos sátortáborból, hogy egy IV- -os utat is megmásztunk. Ez nekünk nagy szó ám! Emellett nagyon hangulatos volt az egész napos fárasztó mászás után a tábortűz mellett beszélgetni, szalonnát sütni.
 
Különleges élmény volt az is, amikor először mentünk ki mászni a Róka-hegyre oktatóink nélkül. Amikor már a saját tapasztalatainkra hagyatkoztunk, amikor már mi döntöttük el, hogy belevágjunk-e az adott útba vagy sem. Habár nem mondjuk, kicsit hiányzott Gyuszi unszolása és Judit női szemszögből adott tanácsai (mert ugye: a lányok ésszel másznak). Végül is sikerült mindkettőnknek elől mászva feljutni egy-egy nehezebb úton. Az az érzés, amikor utoljára akasztasz és fenn vagy biztos talajjal a lábad alatt – de legalábbis biztos standban – felbecsülhetetlen és leírhatatlan. És csak akkor tudod meg milyen, ha kipróbálod.
 
És, hogy mennyire lett életünk része ez az egész „mászás-dolog” mutatja az is, hogy ha meglátunk egy falat vagy egy sziklát (legyen az akár egy buszmegálló fala J) azon kezdünk gondolkodni, hogy hogyan lehetne azt megmászni.
 
Sok sikert és kellemes mászást kívánunk mindenkinek!
 
Anna & Zsófi
MAHOE

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Number of Comments:

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinatanfolyam

Lavinatanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2019. február 9. – 11-ig (2...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó...

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfo…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár via ferrata-ról, magashegyi...

Archívum

2002

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is