magyar-hegymaszo-oktatok-2

Lavinaismereti tanfolyam


 Lavinaismereti tanfolyam


Figyelem! A program megrendezése az aktuális vírushelyzettől függ. Elmaradás esetén a befizetett előleget teljes egészében visszafizetjük.
 

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására,

hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár.
 
Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház

Ideje:   2021. március 13 – március 15-ig (3 nap, 2 éjszaka)

A jelentkezés és a teljes tanfolyamdíj befizetésének határideje: 2021. február 10. szerda.


A tanfolyam díja:Előleg:

Teljes ár: 25.000,- Ft. és 95,- € 25.000,- Ft.
MAHOE tagoknak: 20.000,- Ft. és 95,- € 20.000,- Ft.

Az Eurót a helyszínen kell fizetni! Biztosítást mindenkinek kötnie kell. Biztosításként az OEAV tagság vagy más, mentési biztosítást nyújtó tagság is elfogadható, de ezek mellé az európai TAJ kártya is szükséges.

A tanfolyam vezetője: Gádoros Patrik

Találkozás: 2021. március 13-án délben a helyszínen.

A tanfolyam megbeszélése: 2021. március 10-én, szerdán 1900 órakor a MAHOE klubhelyiségében. Cím: Bp. XIII. Váci út 19. (a Boulder klub fölött). Itt beszéljük meg az utazást és a felszerelést. Feltétlen megjelenést kérünk.

 A tanfolyam díja tartalmazza a szállás, az oktatás, és a szervezés költségét.

Nem tartalmazza az utazás, az étkezés, a parkolás és a biztosítás költségét. Biztosításról és étkezésről mindenkinek magának kell gondoskodnia. 

Utazás: Egyénileg telekocsi rendszerben. A jelentkezési lapon kérjük jelezni, hogy ki tud gépkocsit hozni és mi a rendszáma.

Étkezés: Vacsorázni a ház éttermében lehet étlap szerint. Reggelizni lehet a szobában is, de az étteremben is 6,- €-ért. Félpanzió is rendelhető 15,- €-ért.

 Szükséges felszerelés: téli mászó ruházat, 2 db sapka, 2 pár kesztyű (bőr nem jó), szélvédő ruházat, téli bakancs (hágóvasat rá lehessen szerelni!), hágóvas, jégcsákány, lavina jeladó, hólapát, lavinaszonda, hószemüveg, fényvédő krém, mentőfólia, elsősegélycsomag, fejlámpa, kulacs vagy inkább termosz.

A hiányzó felszerelési tárgyak, ruházat kivételével kölcsönözhetők. Ezeket a tábor megkezdése előtt fel kell vételezni az Egyesülettől. Lavina jeladó mindenkinek kell, de szükség esetén ezt tudjuk kölcsönözni. Bérleti díjat egyesületi tagoknak csak a lavina jeladóra kell fizetni.

Az előleget kérjük a jelentkezéssel egy időben befizetni, lehetőleg személyesen az Egyesület klubjában szerda esténként 1930 – 2100 óra között. Cím: Bp. XIII. Váci út 19. (a Boulder klub fölötti büfében), vagy átutalással az Egyesület számlájára: CIB CIB 10700347-68780946-51100005. A közlemény rovatba kérjük az összeg rendeltetését feltüntetni. Pénzbefizetés nélkül a jelentkezést nem tudjuk figyelembe venni. Túljelentkezés esetén a jelentkezési sorrend számít.

Jelentkezési lap letölthető itt:  Jelentkezési lap 

Érdeklődni lehet e-mail-ben: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , illetve telefonon: 1-378-26-95. Személyesen csak a  MAHOE klubhelyiségében: Váci út 19. (a Boulder klub fölötti büfében), szerdai napokon 1930 órától 2100 óráig.

 Figyelem! A vírushelyzet miatt jelenleg nem működik szerdánként a klub. Ezért a rendelet visszavonásáig csak levélben lehet ügyet intézni!

Részletes ismertető a hó és lavinaismereti tábor 2021-ről

Kinek ajánljuk?

Mindenkinek, akik szeretik a havas hegyeket és szeretnének biztonságosan túrázni ezekben. Szeretnék elkerülni a lavinabaleseteket. Azoknak, akik már rendelkeznek hegymászó ismeretekkel (végeztek alapfokú tanfolyamot), illetve akik még ilyen tanfolyamot nem végeztek (majd fognak!). Síelőknek, barlangászoknak, akik járnak a havas hegyekben, bár nem hegymászók. Olyanokat is szeretettel várunk, akik már elvégezték a téli tanfolyamot és szeretnék ismereteiket felújítani, a lavina jeladó használatát gyakorolni.

A tanfolyam rövid ideje alatt csak a lavinával kapcsolatos tudnivalókat tudjuk megismertetni, illetve begyakoroltatni. A hegymászó ismeretek elsajátítására a téli tanfolyam szolgál.

A tanfolyam időpontja: 2021. március 13- március - 15. (3 nap, 2 éjszaka)

Helyszín:
Magas Tátra: Poprádi–tavi ház. Elhelyezés: 4-8 ágyas szobákban, közös fürdőhelyiségekkel

A tanfolyam vezetője:
Gádoros Patrik 
Oktatói:
Az MHSSZ oktatói jogosítvánnyal, OKJ végzettséggel rendelkező edzői

Az oktatás kis csoportokban, max. 6 fő/csoport zajlik.

A tanfolyam tematikája, programja:

1.    nap: március 13. szombat

Délelőtt: kiutazás (saját autóval, telekocsi rendszerben)

Találkozó: 12 órakor a házban.

Délután: terepen tartott foglalkozás, ahol a következő témakörök kerülnek megbeszélésre:

-          Hó és jégtípusok

-          Útkeresés, útválasztás télen

-          Lépés és nyomtaposás fel és lemenetben, bakancsban és hágóvasban

  Este: elméleti előadás: bevezetés a lavina jeladó használatába 

2.    nap: március 14. vasárnap

Délelőtt: lavina jeladó használat gyakorlása

Délután: terepen tartott foglalkozás:

- Jégcsákány használata fel menetben, meredek terepen

- Hó profil készítése

- Eltemetés, lavinaszonda használata, lavinapróbák

Este: elméleti előadás: lavinával kapcsolatos alapismeretek

3.    nap: március 15. hétfő

Délelőtt (8-tól- 14-ig): túra az Omladék-völgybe, a hó és időjárási viszonyoknak megfelelően, ideális esetben a Vaskapu-nyeregig

Terepen tartott foglalkozás:

                        - Útválasztás gyakorlása

- Hóbarlang építése

Délután: elméleti előadás: tervezés és döntések a hegyekben

Tanfolyamzárás és hazaindulás: 17 órakor

Mi az, ami nem lesz a lavinatanfolyamon:

A felszerelések részletes ismertetése, kötél és biztosítási technikák, kicsúszások megfogása hágóvasban és a nélkül, jégmászás alapjai. Aki ezekre az ismeretekre is szert szeretne tenni, annak a Téli Alpesi Tanfolyamot ajánljuk!

Szükséges felszerelés:

1.      Téli hegymászó bakancs. Ez a legfontosabb a túra sikeréhez. Olyan bakancs szükséges, melynek talpa nem csúszik normál hóviszonyok között, illetve fel lehet rá szerelni jobb esetben az automata, de legalább a kötözős hágóvasat. Fontos, hogy ne legyen kicsi, mert a túl szoros cipő fagyási sérüléseket okozhat. Érdemes a túra előtt hazai viszonyok közt kipróbálni. Ha bizonytalan vagy a cipőben, hozd le a klubba és kérdezz!

2.      Téli ruházat: A mínusz 15-re éppúgy készülhetünk, mint a fagypont körüli esős időre. Tehát réteges öltözködés ajánlott. („Nincs rossz idő, csak rosszul öltözött hegymászó”). Fontos a jó sapka és a minőségi kesztyű. Ebből érdemes egy tartalék párat magaddal hozni.

3.      Hátizsák: természetesen a túrára hátizsákot viszünk magunkkal

a.  : Az egy napos túrára: Enni és innivaló (termoszban meleg tea), fejlámpa, tartalék kesztyű, hágóvas, jégcsákány, pótruházat. Ez belefér egy kisebb, de kényelmes zsákba. Nem vált be az a rendszer, hogy ketten egy kis zsákot hoznak, és felváltva cipelik!!!

b. : Kell egy nagyobb zsák is, amiben felviszed a házba a felszerelésed.

4.Túracsákány és hágóvas.

Étkezés:

A házban étterem működik, ahol finom, meleg vacsorát tudunk rendelni. Érdemes élni a lehetősséggel. Reggelizni lehet a szobában is, de az étteremben is 6,- €-ért. Félpanzió is rendelhető 15,- €-ért. Saját gázfőzőt nem lehet használni, de van melegítőkonyha is. A napközbeni étkezéshez otthonról hozz olyan finomságokat, amit túrázáskor szeretsz enni, amivel energiát tudsz biztosítani magadnak.

Pihenés:
A szobákban rendes fűtés van, tiszta ágyneműt adnak. Ha esetleg félsz ettől, akkor egy vékony hálózsákot hozhatsz.

A tanfolyamhoz szükséges kondíció:

A terepen tartott foglalkozások túra során valósulnak meg, ahol esetenként 4-5 óra gyaloglás 500-800 m szintkülönbség leküzdése történik. Ez közepesen gyenge túrának minősíthető, ahol nem haladunk túl gyors tempóban, de teljesítéséhez egy átlagos erőnlét és mozgáskoordináció szükséges.

Megbeszélés:
február 24-én, a klubnapon este 7-kor megbeszélést tartunk, de kérdéseidet felteheted bármely szerdai klubnapunkon személyesen, vagy az Egyesület e-mail címén: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy telefonon az 1-378-26-95 telefonszám felhívásával.

(Bátran kérdezz nincs rossz vagy „buta” kérdés)

Szeretettel várunk!

Gádoros Patrik

 

Hogyan lehet minket megtalálni személyesen?

A Váci út 19. (MOUNTEX ház) udvar felőli oldalán, a Bulder klub bejáratán kell bejönni. Itt egy beengedő rendszer van. A "BULDER" feliratú gomb megnyomásával bejutsz a lépcsőházba.
Ha a klubba jössz jelentkezni, az első emeleten a pult előtt elhaladva a galérián lévő büfébe kell jönni. Ott mindíg megtalálsz bennünket szerda esténként 19:30-21:00 óra között.

Tanfolyamdíj-visszatartási táblázat lemondás esetén

A tanfolyam kezdete előtt 30 napig

1000 Ft

A tanfolyam kezdete előtt 29-15 napig

a díj 40%-a

A tanfolyam kezdete előtt 14-06 napig

a díj 50%-a

A tanfolyam kezdte előtt 05-03 napig

a díj 75 %-a

A tanfolyam kezdte előtt 02-0 napig

a díj 100 %-a

Number of Comments:

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinaismereti tanfolyam

Lavinaismereti tanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2021. március 13 – március 15-ig...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Figyelem! A program megrendezése az aktuális vírushelyzettől függ. Elmaradás esetén a befizetett előleget teljes egészében visszafizetjük. Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Figyelem! Ez a tanfolyam idén, a vírushelyzet miatt elmarad! Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is...

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tan…

Figyelem! A tanfolyam kezdése egy kicsit késik. Reményünk szerint húsvét után tudunk indulni.  Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek,...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is