magyar-hegymaszo-oktatok-2

Kiegyenesítettük: Karácsonyi Wéber Szuperdirekt

Írta: 
Sok edzés és felkészülés után úgy döntöttünk, hogy 2007. Karácsonyán megpróbálunk feljutni a Pavukova veza Superdirettissima útján.

Az első hét hossz ismeretében egy éjszakás, falban töltött bivakkal terveztük a mászást.

December 26.-án délután 1 óra körül kezdtük az utat. A Biela platnicka-ig kiépítettünk két fix kötelet a másnapi gyors kezdés reményében.

December 27.-én feljumároztunk a Fehér táblácskáig, majd délután 4 órára értük el a 9. standot. Innen a 8-asba visszaereszkedve töltöttük el az éjszakát.

December 28.-án a 9-es standig fix kötélen folytattuk utunkat, és délután 2 órára értük el az utolsó álláshelyet. 3 félkötelet vittünk magunkkal, kettővel másztunk, egyet pedig a felső áthajló részek standjaiba fixáltunk a visszaereszkedés miatt. Nem fűlött a fogunk a Német létrához rossz hírneve miatt, így mindenképpen az ereszkedés volt a cél.


Időjárás: napközben -2/-3 °C volt, este -6 °C körül. Ragyogó napsütés, amiből nem sokat érzékeltük, de hát az északi falak már csak ilyenek. :)

Összes mászóidő: 21 óra

Az út nehézsége, jellege: VI A3-A4, helyenként pszichés, expanding repedések, levált tömbökön mászás, továbbá tábla és kéménymászás.

Mászás jellege: Az elölmászó zsák nélkül, a másodmászó „kis” 38 literes zsákkal tornászott, és még volt egy 80 literes húzózsákunk is. A beszállás katlanához a szokásos néhány méteres jégmászás volt. Majd 3 hossz mixmászás következett a Biela stienka-ig. A 8-as standig szabadon másztunk, innen általában mesterségesen, de sok volt mesterséges-szabad váltás a felső hosszokban. Téli bakancsban, kesztyű nélkül másztunk szinte végig.

Mászók: Vörös Tamás és Flaska Péter

Írta: Flaska Péter

Köszönünk minden segítséget.
Flaska Péter

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinaismereti tanfolyam

Lavinaismereti tanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2021. március 13 – március 15-ig...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Figyelem! A program megrendezése az aktuális vírushelyzettől függ. Elmaradás esetén a befizetett előleget teljes egészében visszafizetjük. Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Figyelem! Ez a tanfolyam idén, a vírushelyzet miatt elmarad! Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is...

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tan…

Figyelem! A program megrendezése az aktuális vírushelyzettől függ. Lehet, hogy egy kicsit később indul vagy elmarad. Elmaradás esetén a befizetett összegeket teljes egészében visszafizetjük. Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is