magyar-hegymaszo-oktatok-2

Nagy fal helyett: növény és állattani séta

Írta: 
Augusztus elejétől folyamatosan böngésztük az időjárás előrejelzést, valami nyári nagyfalas túra reményében. Aztán elfogadtuk, hogy a 2-3 napos eső szünetekhez már nem vagyunk elég tökösek, és Grazer Bergland felé vettük az irányt. Gyuszival péntek este (aug. 15) érkeztünk a campingbe, zuhogó esőben, ahogy kell. Ezután 2 és fél napot töltöttünk mászással tökéletes mászó időben (20 fok, néha nap, néha szél) Másztunk a „kedvenceink” kategóriában (Serengeti, 8 kh., VI) és voltak kirándulós, ”itt még nem jártunk, nézzük meg milyen” túrák is: (Das letzte im Fels 14 kh., néhol V), értek meglepetések: (Herbszeitlose 1. kh. V+??? = se kép, se hang), és néhol megküzdöttünk a vízfolyásokkal. Azonban maradandó élményekhez az augusztus közepi fantasztikus élővilág juttatott:

Gomba, gomba és gomba mindenütt, elképesztő számban és fajgazdagságban: Sárga korallgombák,  őzlábak, vargányák és lila- zöld ismeretlenek.

 A Kugelsteinen szederbokrokon kellett átmászni, a tüskéket kerülgetve eszegettünk is.  

  A Rotewandon, a Herbszeitlose 1. standjából egy zerge fújt rám. Szerencsére elég lassú voltam, így nem várt meg. Tíz méterre jobbra indított meg egy méretes kőhullást.

Ugyanebben az útban a 3. kötélhossz közepe táján egy kétujjnyi vastag szürkés kígyó napozott. Messziről majdnem kötélgyűrűnek néztem(brr!!!)

És a „repülő mászó” mutatvány is sikerült: a Kugelstein Nix für Hamper útjában, az 5. kh. egy fogását vittem magammal (pedig ott volt a kalauzban, hogy brühig)

Szóval: Grazer Bergland forever! (Május 1.-én megint lesz egyesületi túra!)

Lejegyezte: Huszár Judit
Huszár Judit

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinaismereti tanfolyam

Lavinaismereti tanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2021. március 13 – március 15-ig...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Figyelem! A program megrendezése az aktuális vírushelyzettől függ. Elmaradás esetén a befizetett előleget teljes egészében visszafizetjük. Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Figyelem! Ez a tanfolyam idén, a vírushelyzet miatt elmarad! Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is...

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tan…

Figyelem! A tanfolyam kezdése egy kicsit késik. Reményünk szerint húsvét után tudunk indulni.  Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek,...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is