magyar-hegymaszo-oktatok-2

Mire jó a rossz idő? 2015 nyári magashegyi tanfolyam

Írta: 
Nem hivatalos  jelentés a MAHOE 2015-ös nyári magashegyi tanfolyamáról

Egy továbbképzésen  azt tanultam, hogy fontos a pozitív gondolkodás, vagyis az, hogy minden helyzetnek a jó oldalait kell felismerni. Így hát az a tény, hogy tanfolyamunkat azon az egyetlen héten tartottuk  amikor minden nap esett az eső a Tátrában (előtte, utána tombolt a nyár),  pozitív volt, hiszen a körülmények segítették a részvevők tudásának bővülését :

Megtanultuk, hogy:

-          Ködben, felhőben nehezebb tájékozódni, beszállást, utat, lejövetelt megtalálni.

-          A vizes sziklán egy fokozattal nehezebb a mászás (bár a tiszta gránit meglepően tapad).

-          Fontos a gyorsaság: Az a csoport, amelyik tempósabban haladt, kevesebbszer ázott ronggyá.

-          A vizes kötél jóval nehezebb, mint a száraz.

-          Ha nem akarunk túl sokat állni a vízeséssé vált ereszkedőpályában, hatékonyan kell együttműködni.

-          Magashegyen nyáron is kell meleg ruha.

Sikeresen fejlődött az alkalmazkodó készségünk: pl.: konfliktus nélküli megoldás született a „Fűteni vagy ablakot nyitni?” kérdésben.

Közben pedig teljesítettük a  4 mászó utat, jókat nevettünk, csodáltuk a sziklákat és a felhők játékát, barátkoztunk a „vérzergékkel ”. 

Maradt idő topo rajzolásra, „flassencug” építésre, boulderozásra a környező köveken, áfonya szedésre, illetve a tátra tea kóstolgatására az extra hosszúságúra összetolt asztalnál.

Egy szóval: sikeres, jó hangulatú, tanulságos tábort zártunk. Gratulálunk a 25 résztvevőnek (19 tanuló 6 oktatóval)! Jövőre ugyanitt!

Összeállította:   Huszár Judit                    

2015. augusztus 1.

Huszár Judit

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Number of Comments:

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinaismereti tanfolyam

Lavinaismereti tanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2020. február 22. – 24-ig (2...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Sajnos a helyek elfogytak. Nem tudunk több jelentkezőt elfogadni! Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó...

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tan…

Figyelem, pótjelentkezési lehetőség! A járványhelyzet miatt késve indul a tavaszi tanfolyam. Vannak, akiknek nem jó a megváltozott időpont, ezért felszabadultak helyek. Lehetőség van még a jelentkezésre. Pontos részletekért keress minket. Itt kezdődik a...

Archívum

2002

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is