magyar-hegymaszo-oktatok-2

Mire jó a rossz idő? 2015 nyári magashegyi tanfolyam

Írta: 
Nem hivatalos  jelentés a MAHOE 2015-ös nyári magashegyi tanfolyamáról

Egy továbbképzésen  azt tanultam, hogy fontos a pozitív gondolkodás, vagyis az, hogy minden helyzetnek a jó oldalait kell felismerni. Így hát az a tény, hogy tanfolyamunkat azon az egyetlen héten tartottuk  amikor minden nap esett az eső a Tátrában (előtte, utána tombolt a nyár),  pozitív volt, hiszen a körülmények segítették a részvevők tudásának bővülését :

Megtanultuk, hogy:

-          Ködben, felhőben nehezebb tájékozódni, beszállást, utat, lejövetelt megtalálni.

-          A vizes sziklán egy fokozattal nehezebb a mászás (bár a tiszta gránit meglepően tapad).

-          Fontos a gyorsaság: Az a csoport, amelyik tempósabban haladt, kevesebbszer ázott ronggyá.

-          A vizes kötél jóval nehezebb, mint a száraz.

-          Ha nem akarunk túl sokat állni a vízeséssé vált ereszkedőpályában, hatékonyan kell együttműködni.

-          Magashegyen nyáron is kell meleg ruha.

Sikeresen fejlődött az alkalmazkodó készségünk: pl.: konfliktus nélküli megoldás született a „Fűteni vagy ablakot nyitni?” kérdésben.

Közben pedig teljesítettük a  4 mászó utat, jókat nevettünk, csodáltuk a sziklákat és a felhők játékát, barátkoztunk a „vérzergékkel ”. 

Maradt idő topo rajzolásra, „flassencug” építésre, boulderozásra a környező köveken, áfonya szedésre, illetve a tátra tea kóstolgatására az extra hosszúságúra összetolt asztalnál.

Egy szóval: sikeres, jó hangulatú, tanulságos tábort zártunk. Gratulálunk a 25 résztvevőnek (19 tanuló 6 oktatóval)! Jövőre ugyanitt!

Összeállította:   Huszár Judit                    

2015. augusztus 1.

Huszár Judit

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Number of Comments:

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinaismereti tanfolyam

Lavinaismereti tanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2021. március 13 – március 15-ig...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Figyelem! A program megrendezése az aktuális vírushelyzettől függ. Elmaradás esetén a befizetett előleget teljes egészében visszafizetjük. Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Figyelem! Ez a tanfolyam idén, a vírushelyzet miatt elmarad! Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is...

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tan…

Figyelem! A tanfolyam kezdése egy kicsit késik. Reményünk szerint húsvét után tudunk indulni.  Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek,...

Archívum

2002

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is