magyar-hegymaszo-oktatok-2

2002. évi téli magashegyi alapfokú hegymászó tanfolyam

Írta: 

A tanfolyam 10 tanulóval és 2 fő oktató közreműködésével zajlott. A kiutazás a Rákóczi expresszel történt. A Popradski pleso vasúti megállótól 1,5 óra alatt értünk a házba. Az első este a felszerelés ellenőrzésével, valamint a hágóvasak beállításával telt.

01.13. Jó időben, napsütésben gyakoroltunk. Járás a havon, ismerkedés a környékkel, az objektív veszélyekre felhívtuk a figyelmet, majd megtanítottuk a tanulókat a Pieps használatára. Hincó tó környéke. Este előadás a téli ruházatról és mászó felszerelésekről.

01.14. A Menguszfalvi völgyben gyakoroltunk. Járás és fékezés jégcsákánnyal, egyszerű és bonyolult helyzetekben. Felmentünk a Békás tavakhoz és egy lavina próbát csináltunk. Az esti előadás témája, hó és lavinaismeretek. Hágóvas, jégcsákány használata.

01.15. A gyakorlás most hágóvasban zajlott. Járás, ugrás, fékezés jégcsákánnyal és hágóvasban egyszerű és bonyolult helyzetekben. Egy apróbb túrát tettünk a Hlinska nyeregbe, ahol egy kisebb hópárkányt másztunk át. Az esti előadás témája: téli biztosítás, kombinált mászások. Egészség ügyi ismeretek sérültek szállítása, hordágykészítés, mentés.

01.16. Ezen a napon került sor a standépítésre havon, firnen, különböző eszközökből, majd mindjárt ki is lett próbálva. Mászópáros csúszásának fékezése kötéllel. Gleccserjárás dupla és harmadolt kötéllel, társ megtartása. Rövid túra a Rysy házhoz. Az esti előadás témája: meteorológia, téli túrázás, útvonal választás, tájékozódás és szabadban való kint alvás.

01.17.Ma került sor a jégmászásra, délelőtt a Poprád tavi tornyok alatt, majd délután a Pátria kuloárban gyakoroltuk a jegezést. Jégcsavarok elhelyezése, Abalakov féle biztosítás, jégcsepp kialakítása. Este az expedíciós és az alpin stílusú mászásokról valamint a sível történő hegymászásról volt előadás.

01.18. Délelőtt hó barlangot ásott a csapat , majd délután került sor az eltemetési gyakorlatra. Szondázás kipróbálása. Este a házban vetítés: A világ nagy lavina katasztrófái.

01.19. Túranap: Menguszfalvi völgy-Békás tavak - Hunfalvi ház - Tengerszem csúcs - Hunfalvi hágó - Kakas csorba-Tátra csúcs fő kuloárja - Omladék völgy-Poprádi ház. Délután a tanulók megírták az elméleti anyagból a vizsgát, majd a tanfolyami anyag elsajátítását értékeltük. A 10 tanulóból 8 megfelelt és 2 pedig jól megfelelt osztályzatot kapott.

01.20. Hazautazás.

 

Vörös László

Vörös László (Cinó)

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Legfrissebbek a szerzőtől: Vörös László (Cinó)

Number of Comments:

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinaismereti tanfolyam

Lavinaismereti tanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2021. március 13 – március 15-ig...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Figyelem! A program megrendezése az aktuális vírushelyzettől függ. Elmaradás esetén a befizetett előleget teljes egészében visszafizetjük. Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Figyelem! Ez a tanfolyam idén, a vírushelyzet miatt elmarad! Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is...

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tan…

Figyelem! A tanfolyam kezdése egy kicsit késik. Reményünk szerint húsvét után tudunk indulni.  Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek,...

Archívum

2002

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is