magyar-hegymaszo-oktatok-2

Megemlékezés a barlangász-hegymászó emlékkertben

Írta: 

Megemlékezés Erőss Zsoltról és Kiss Péterről 2013 május 29.-én Szemlő-hegyen, a hegymászók kegyeleti emlékhelyén!

Szomorú  események  miatt  szoktunk  itt összejönni!
2010 májusában Várkonyi  Lacira, 2012-ben Horváth Tibire emlékeztünk! Ők a magyar hegymászás áldozatai!
Idén újabb kettő hegymászó barátunk nem tért vissza a Himalájából Erőss Zsolt és Kiss Péter.

Zsoltnak ez volt a 16.-ik Karakorum és Himalájabeli expedíciója, Petinek ez az első!
Zsoltot makacs és céltudatos embernek ismertem meg. Ugyan ilyen céltudatos volt Peti is!
Zsoltról annyit kell tudni, hogy ő volt az a magyar hegymászó akinek a Föld 14 nyolcezres  csúcsa közül  ez volt a 10. amit megmászott! Ismerjük a teljesítményeit a sajtóból, a médiából!
Ezeket az eredményeket hihetetlen kitartásának és szívósságának köszönhette!

Sajnos az expedíciók során fenn a magashegyen 7000 m felett előfordul, hogy rossz döntéseket 
hozunk! Sőt sajnos tengerszinten is! Ez az életünkbe kerülhet!

Visszaemlékezéseim szerint az első nyolc ezresre induló himalájai expedíciónál feltétel volt, hogy aki nem járt 7000 m feletti csúcson az nem vehetett részt az expedíción! 
Ez a gyakorlat feledésbe merült!
Így kerülhetett be egy himalájai expedícióba tavaly Horváth Tibi és idén Kiss Peti!

Petinek jóval több hegyi tapasztalata volt mint Tibinek de mindkettőnek hiányzott az 5000, 6000, 7000 m feletti csúcsok mászása során keletkező tapasztalat!
Mondjuk ki valahol felelősség terheli a szervezőket, de magukat a fiatalokat is. Horváth Tibi nálam járta ki a téli alapfokú tanfolyamot 2009-ben! Ő már akkor mondta , hogy mindenképpen ki akar jutni a Himalájába. Bármi áron!

Peti 27 évesen többet mászott mint az aki egész életében mászott! Végig mászta a Magas Tátra főgerincét szólóban, a Peuterey gerincet és az Alpok  összes, 82 db négy ezresét!
Peti a hegymászás általános iskolájából egyből az egyetemre ment, mert sikerrel megmászta a Föld 3. legmagasabb nyolcezresét! Ez csak néhány kivételesen jó adottságú, képességű hegymászónak sikerülhet! Nagyszerű emberi teljesítményt  nyújtott mikor társát bevárta a csúcson és lefelé menet visszament segíteni Zsoltot!

Emlékezzünk rájuk!

Vörös László

Pelikán István

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Number of Comments:

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinaismereti tanfolyam

Lavinaismereti tanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2021. február 27. – március 01-ig...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Figyelem! A program megrendezése az aktuális vírushelyzettől függ. Elmaradás esetén a befizetett előleget teljes egészében visszafizetjük. Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Figyelem! A program megrendezése az aktuális vírus  helyzettől függ. Elmaradás esetén a befizetett előleget teljes egészében visszafizetjük. Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú...

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tan…

Figyelem! A program megrendezése az aktuális vírushelyzettől függ. Lehet, hogy egy kicsit később indul vagy elmarad. Elmaradás esetén a befizetett összegeket teljes egészében visszafizetjük. Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az...

Archívum

2010

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is