magyar-hegymaszo-oktatok-2

MAHOE Nyílt Nap - 2012. március 25., Oszoly, Berda pihenő

Írta: 
Nyűgösen ébredek, félálomban nem tudom eldönteni, hogy 6 óra van, vagy már 7. (Vajon áltállt magától a telefon az új időre éjjel?) Aztán egy fekete tea segít, hogy összeszedjem a mászócuccot. Bedobok még egy plusz sisakot és beülőt is, hátha szükség lesz rá, és irány Csobánka. A Margit hídnál beszáll Juli, aki csak 10-ig ér rá, de mégis jön mászni, mert nem bír a kíváncsiságával. Éppen 9, amikor a találkozóhelyre érünk az oszolyi sziklák alatt. Sehol senki. Lehet, hogy mégse volt annyira jó ötlet ez a nyílt nap?
 
Szerencsére az aggodalmam alaptalannak bizonyul: Hamar kiderül, hogy az oktatók már épp befejezték a top-rope standok kiépítését a Berda pihenőben, és az érdeklődők is megérkeznek. Előbb csak 1-2 autó jön, aztán Attila köszöntőjét már 25-30 lelkes mászójelölt hallgatja. Sisak- és beülőosztás, biztonsági szabályok ismertetése, és már is megfeszül az egyik kötél. Az első jelentkező sikeresen veszi az akadályokat, amitől a bátortalanabbaknak is megjön a kedve és hamarosan mind a 6 kötélen biztosítunk valakit, a háttérben állók biztatása közepette. A lelkesedés ettől kezdve töretlen, úgy hogy további két kötelet is be kell vetni, amivel végképp behálózzuk a falat.
Az oktatóink komolyan veszik a biztonságot: Minden beülőt, bekötést gondosan ellenőriznek, sisak nélkül senki nem jöhet a falhoz és a mászás szigorúan felső biztosítással történik.
 
Újdonsült kalandoraink között a fiatalabb korosztály is képviselteti magát: a gyerekek úgy másznak, mint a pók a falon, fürgén és félelemérzet nélkül. A felnőttek óvatosabban keresgélik a fogásokat, lépéseket, próbálgatják, hogy milyen beleülni a kötélbe, megbízni a biztosító társban és felszerelésben. Az ereszekedés legalább akkora élmény, mint maga a mászás. Többen úgy rákapnak az új izgalomra, hogy az összes előkészített utat sorban kimásszák, majd variánsokban repetáznak. A figyelmesebbek még egy kis mászótechnikát is elsajátítanak a türelmesen magyarázó oktatóktól.
 
Így aztán kora délután kicsik és nagyok egyaránt feljethetetlen élményekkel és a bátorságpróbát dokumentáló fényképekkel gazdagodva, izomlázgyanús végtagokkal indulnak haza.
 
Molnár Tibor
Molnár Tibor

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Number of Comments:

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinaismereti tanfolyam

Lavinaismereti tanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2021. március 13 – március 15-ig...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Figyelem! A program megrendezése az aktuális vírushelyzettől függ. Elmaradás esetén a befizetett előleget teljes egészében visszafizetjük. Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Figyelem! Ez a tanfolyam idén, a vírushelyzet miatt elmarad! Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is...

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tan…

Figyelem! A tanfolyam kezdése egy kicsit késik. Reményünk szerint húsvét után tudunk indulni.  Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek,...

Archívum

2010

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is